Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Cine este Avril Haines, prima femeie care va coordona serviciile de informații din SUA

avril_haines.png

Avril Haines, fost director adjunct al CIA
Sursa imaginii: 
AFP via rfi.fr

Avril Haines a fost desemnată de președintele Biden în funcţia de director pentru informaţii naţionale, după depunerea jurământului ea urmând să devină prima femeie care conduce comunitatea de informaţii din SUA, post creat după atacurile teroriste de la 11 septembrie 2001, relatează AFP şi dpa, citate de Agerpres.

Senatul a confirmat, cu 84 de voturi pentru - dintre care numeroşi republicani - şi 10 voturi împotrivă, numirea lui Haines, aceasta devenind primul membru al cabinetului Biden care obţine confirmarea camerei superioare a Congresului SUA.

Într-o declaraţie, liderul majorităţii din Senat, Chuck Schumer, a afirmat că Avril Haines (51 de ani) este persoana potrivită pentru a conduce comunitatea de informaţii.

Fost director adjunct al Agenţiei Centrale de Informaţii (CIA) în perioada 2013-2015, ea va superviza şi va coordona activităţile CIA, Agenţiei de Securitate Naţională (NSA) şi altor 15 agenţii cu competenţe în domeniul intelligence.

În timpul audierii sale în faţa unei comisii senatoriale, Avril Haines a promis să rămână apolitică şi să restabilească încrederea în serviciile de informaţii externe, ţinta frecventă a criticilor preşedintelui anterior, Donald Trump, în timpul mandatului său.

Ea a indicat că va coopera cu anchetatorii pentru a afla dacă manifestanţii care au pătruns în sediul Congresului în 6 ianuarie au fost influenţaţi de o ţară străină.

Răspunzând unei întrebări privind eventualul rol al Moscovei, Haines a spus că în trecut a constatat ''folosirea de către Rusia a unor măsuri active şi campanii de influenţare pentru a exacerba anumite divizări ale acestei ţări şi pentru a promova extremismul''. Ea promisese, printre altele, o abordare ''agresivă'' faţă de China şi că va face public un raport asupra asasinării în 2018 a jurnalistului Jamal Khashoggi de către agenţi saudiţi, la Istanbul.