Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


România a blocat o legislație dezavantajoastă legată de ”Green deal” și asta spulberă multe mituri

green_deal.jpg

Sursa imaginii: 
eubulletin.com

Aflăm dintr-o știre Euractiv, preluată de G4 Media că Bruxelles a amânat pe termen nedefinit o legislație care ar fi afectat serios sectorul energetic din majoritatea statelor membre.

Decizia Comisiei Europene a venit după ce 10 țări – printre care și România – au amenințat cu exercitarea dreptului de veto.

În limbajul bruxellez, legislația era numită ”taxonomia UE” și propunea un sistem de clasificare pentru investiții la nivelul Uniunii Europene.

Practic, legislația urma să stabilească ce investiții industriale pot fi considerate – sau nu - în linie cu obiectivele Acordului Verde sau Green Deal, propus de Comisia Europeană și adoptat de Parlament și de Statele membre.

În decembrie, România, a trimis Comisiei o scrisoare oficială, alături de Polonia, Bulgaria, Croația, Cipru, Cehia, Grecia, Ungaria, Malta și Slovacia.

În document, cele zece state avertizau că noile reguli împiedică de facto investițiile noi în centrale bazate pe gaze naturale, ceea ce s-ar fi adăugat la interdicțiile deja existente, care fac tot mai dificilă utilizarea cărbunelui în producția de energie.

Cei zece au denunțat standardele prea înalte pe care Comisia Europeană vrea să le impună în industrie pentru ca UE să devină în 2050 neutră din punct de vedere al emisiilor de carbon și au arătat că aceste standarde vor afecta grav industria, potrivit Euractiv.

Dar nu  numai cele zece state membre au cerut stoparea acestei reglementări. Un studiu independent comandat de Ministerul Mediului din Germania a avertizat că doar 1% din companiile germane de top ar fi considerate ”sustenabile”, dacă ar fi să se ia în considerare standardele propuse de Comisia Europeană. Iar aceasta ar putea afecta grav competitivitatea industriei europene în general.

Povestea aceasta are semnificațiile ei, asupra cărora merită să zăbovim puțin.

Mai întâi de toate, contrazice un mit larg răspândit, chiar și printre persoane care se consideră bine informate, potrivit căruia la Bruxelles ar exista o autoritate peste voința statelor, pe care nu a ales-o nimeni și care impune reguli.

Nimic mai fals. Comisia Europeană, care într-adevăr își are sediul la Bruxelles, doar propune, însă nu poate face nimic fără acceptul Parlamentului European, ales direct de cetățeni și al guvernelor statelor membre, generate și ele de alegeri naționale libere.

Da, Comisia poate sancționa statele, atunci când acestea încalcă reguli pe care tot ele le-au convenit anterior – dar asta e o altă discuție și este posibil ca de aici să vină confuzia.

Bineînțeles, povestea spulberă și mitul conform căruia România ar fi cumva o colonie în Uniunea Europeană. Iată că România poate opri reglementări care nu sunt în interesul ei. Departe de a impune ”dictate”, Uniunea Europeană este o mare negociere.

Pentru o negociere de succes trebuie să știi să-ți alegi partenerii, să nu te izolezi și mai presus de toate, să stăpânești la perfecție tema ca și subtilitățile limbajului bruxellez. 

Iar cei tentați să-i desconsidere pe funcționarii români de la Bruxelles, pe diplomați și pe europarlamentari, ca fiind rupți de realitățile și de adevăratele nevoi ale României, de bună seamă că greșesc. Și încă, foarte tare.

 

Ascultați rubrica ”Eurocronica”, cu Ovidiu Nahoi, în fiecare zi, de luni până vineri, de la 8.45 și în reluare duminica, de la 15.00, numai la RFI România

Toate Eurocronicile lui Ovidiu Nahoi: http://www.rfi.ro/tag/eurocronica

 
Eurocronica din 22 ianuarie 2021