Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Ședința în care s-ar putea decide relaxarea restricțiilor în Capitală, la ora 13

Comitetul Municipiului Bucureşti pentru Situaţii de Urgenţă (CMBSU) se reuneşte azi în şedinţă. Două zile la rând incidenţa infectării cu SARS-COV-2 în Capitală s-a situat sub 3 la mia de locuitori, ceea ce ar permite relaxarea restricțiilor. Ministrul Sănătății spune însă că se testează prea puțin și că virusul e răspândit în București mai mult decât arată datele oficiale.

De două zile, rata de infectare cu SARS-COV-2 din Capitală este sub 3 la mia de locuitori, ceea ce plasează Bucureștiul în scenariul galben. Asta înseamnă că cinematografele și restaurantele ar putea fi deschise parțial, în limita a 30% din capacitate.

Pe de altă parte, ministrul Sănătății, Vald Voiculescu, este de părere că această incidență nu e cea reală. El a declarat la Europa FM că virusul este mult mai răspândit în Capitală față de ce arată cifrele oficiale, principalul motiv fiind că nu testăm cât trebuie.

Ședința Comitetului municipal pentru situații de urgență, în care s-ar putea decide relaxarea restricțiilor în București, va avea loc vineri, de la ora 13, la Prefectura Capitalei, anunță primarul general Nicușor Dan.

Azi (vineri - n.r.), la ora 13, va avea loc un comitet municipal pentru situații de urgență în clădirea Prefecturii. O să fiu acolo și vom da declarații pe acest subiect imediat după această întâlnire”, spune Nicușor Dan.

Joi Nicușor Dan spunea că o eventuală relaxare a restricțiilor în București va fi analizată de comitetul municipal pentru situații de urgență: „Să mai așteptăm câteva zile, ca să vedem că această situație se stabilizează”.

Și prefectul Capitalei spunea miercuri că "vom urmări evoluţia indicatorului în următoarele 48 de ore, iar în situaţia pe care cu toţii ne-o dorim, în care gradul de infectare se păstrează sub 3 / la o mie de locuitori, vom convoca în şedinţă Comitetul Municipal Bucureşti pentru Situaţii de Urgenţă în vederea adoptării unei hotărâri prin care unele măsuri restrictive să fie relaxate!".

Potrivit lui Traian Berbeceanu, în conformitate cu prevederile normative în vigoare, printre măsurile vizate se numără și:

  • permiterea funcționarii cu o capacitate de maxim 30% a instituțiilor/sălilor de spectacol și cinematografelor
  • redeschiderea activităților „la interior" a restaurantelor, barurilor, cafenelelor, etc, în limita a maxim 30% din capacitatea unității;
  • permiterea activităților cu publicul, până în limita a 30% a spațiului destinat, a operatorilor economici licențiați în domeniul jocurilor de noroc.

„Facem un apel la respectarea cu strictețe, în continuare, a măsurilor aflate în vigoare, astfel putând ca, în curând, măsurile de relaxare să fie și mai generoase”, conchidea prefectul Capitalei.