Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Cristian Istrate, noul ambasador al României în Rusia. Dan Mihalache, ambasador în Cipru

cristian_istrate_bun.jpg

Sursa imaginii: 
commons.wikimedia.org

Președintele Klaus Iohannis a semnat vineri decretul privind acreditarea diplomatului Cristian Istrate în calitate de ambasador extraordinar și plenipotențiar al României în Federația Rusă, cu reședința la Moscova, potrivit presidency.ro.

Potrivit adevarul.ro, Cristian Istrate (n. 1964) este din 2013 reprezentantul permanent al României pe lângă organizaţiile internaţionale de la Viena.

A fost ambasador la Oslo între 2006-2011 şi director general al Departamentului Afaceri Strategice din cadrul Centralei MAE (2011-2013).

Este expert specializat în tematici de securitate, NATO și controlul armamentelor.

Rusia și-a exprimat deja nemulțumirea față de numirea lui Cristian Istrate ca ambasador la Moscova, prin vocea publicației de propagandă a Kremlinului Sputnik, care îl califică pe diplomat drept un „om de maximă încredere al NATO”.

„(...) prin numirea lui Istrate, România nu a dorit să trimită un ambasador dedicat redeschiderii punților economice, de colaborare dincolo de tensiunile internaționale care nu privesc țara noastră și interesele poporului român – ci un expert de elită care să ne înscrie în prima linie a politicii NATO față de Rusia. Pe scurt, România pare a nu alege calea colaborării bilaterale, ci pe ce a noului război rece creat și susținut de NATO, potrivit unui articol publicat în toamna anului trecut de publicația citată.

Tot vineri, președintele Iohannis a semnat o serie de decrete privind acreditarea altor ambasadori, printre care Bogdan Mănoiu, ambasador în Canada, și Dan Mihalache, ambasador în Cipru.