Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Verdict așteptat în cazul Vasile Zărnescu de negare a Holocaustului

vasile_zarnescu.jpg

Vasile Zărnescu
Vasile Zărnescu este fost ofițer în cadrul Serviciului Român de Informații
Sursa imaginii: 
https://www.incorectpolitic.com/

Luni 25 ianuarie este așteptat verdictul justiției în cazul lui Vasile Zărnescu, judecat pentru acuzația de negare a Holocaustului. Dacă este găsit vinovat, această condamnare ar fi o premieră în materie.

Vasile Zărnescu, fost locotenent colonel în Serviciul Român de Informații, a publicat în 2016 cartea ”Holocaustul – Gogorița diabolică – Extorcarea de 'bani de holocaust' ”.

Lansarea cărții, care fusese programată pe 8 aprilie 2016 la Librăria Mihai Eminescu, a fost contramandată, iar Vasile Zărnescu a făcut obiectul unui denunț penal și al cercetării de către Parchet, fiind trimis în judecată în 2020.

Negarea Holocaustului – inclusiv a celui din România - este incriminată prin Ordonanța de Urgență 31/2002, ratificată de parlamentul României prin Legea 107/2006 și modificată prin Legea 217/2015.

Articolul 6 al OUG 31/2002 prevede: (1) Negarea, contestarea, aprobarea, justificarea sau minimalizarea în mod evident, prin orice mijloace, în public, a holocaustului ori a efectelor acestuia se pedepsește cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă.

Până acum, în aproape 19 ani de existență a acestui act normativ, nu a fost pronunțată de instanțele din România nicio hotărâre definitivă de condamnare pentru negarea Holocaustului.

În 2016 Vasile Zărnescu a declarat la RFI că OUG 31/2002 este "neconstituțională" și "criminală". În 2019, Curtea Europeană a Drepturilor Omului a decis în cazul Pastors contra Germania că negarea Holocaustului nu este protejată de libertatea de exprimare, constituind în fapt o incitare la ură. 

Raportul Comisiei Internaționale pentru Studierea Holocaustului din România “Elie Wiesel” a stabilit în anul 2004 că autoritățile române se fac responsabile de moartea a 280 – 380 mii de evrei și 11 mii de romi în perioada 1940 – 1944.

Verdictul în cazul Vasile Zărnescu este așteptat luni la ora 8:30 la Judecătoria Sectorului 3 din București. Aceasta este prima instanță, ceea ce înseamnă că împotriva sentinței poate fi depus apel.