Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Vladimir Putin: Un conflict mondial în prezent ar însemna și sfârșitul civilizației

Președintele Rusiei și-a exprimat speranța că un „conflict global” este imposibil, altfel, a subliniat el, ar însemna „sfârșitul civilizației”. 

Liderul de la Kremlin a făcut această declarație miercuri în discursul ținut la Forumul de la Davos, conform RBC.

Putin a spus că neînțelegerile care există în prezent în lume sunt „împletite, cum se spune, într-o spirală”:

După cum știți, incapacitatea, dar și lipsa de voință de a rezolva astfel de probleme în secolul XX au dus la catastrofa celui de-al Doilea Război Mondial. Bineînțeles, în zilele noastre un astfel de conflict mondial, care, sper eu, în principiu este imposibil, ar însemna sfârșitul civilizației”, a declarat președintele rus.

Totodată, el a precizat că situația poate evolua „imprevizibil și incontrolabil”, dacă nu se iau măsuri pentru a preveni acest lucru.

Vladimir Putin a mai avertizat că există pericolul unei rupturi în dezvoltarea lumii, ceea ce va însemna o luptă de genul „toți împotriva tuturor”.

Asta va duce la încercări de a rezolva lucrurile prin căutarea dușmanilor atât în interior, cât și în exterior, și prin distrugerea libertăților și valorilor fiundamentale, consideră Putin.

Acesta a mai declarat că pandemia de coronavirus a accelerat ritmul schimbărilor structurale în lume, conform unor premise care erau deja create. Potrivit lui Vladimir Putin, nu există motive să credem că există riscuri de o mai gravă escaladare a contradicțiilor actuale.

În fine, preşedintele rus a salutat prelungirea tratatului „New START” de limitare a arsenalelor nucleare rus şi american. Această prelungire „este fără îndoială un pas în direcţia cea bună”, a declarat Vladimir Putin, în timpul discursului video din forumul de la Davos.