Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Norvegia închide granițele de la noapte pentru a preveni răspândirea de noi variante mai contagioase ale coronavirusului

erna_solberg.jpg

Sursa imaginii: 
site-ul cotidianului norvegian Aftenposten

Norvegia închide granițele de la noapte, pentru aproape toți nerezidenții, pentru a preveni răspândirea de noi variante mai contagioase ale coronavirusului Intră astfel în vigoare cele mai severe resctricții din martie 2020 încoace. Mesajul guvernului este cât se poate de clar: norvegienii trebuie să fie pregătiți pentru măsurile anti-coronavirusului mult timp.

"De la miezul nopții în noaptea de joi spre vineri, Norvegia va introduce cele mai stricte reguli de intrare", a declarat premierul norvegian Erna Solberg în cadrul unei conferințe de presă.

"În practică, frontiera va fi închisă tuturor celor care nu locuiesc în Norvegia", a adăugat ea.

Deşi câteva grupuri vor fi exceptate de la regulă, printre care se numără lucrătorii din domeniul sănătăţii din unele ţări, majoritatea muncitorilor migranţi nu vor putea intra în ţară.

"Observăm că tulpina nouă a virusului s-a răspândit semnificativ în numeroase ţări care nu monitorizează extinderea acesteia în acelaşi fel ca Norvegia, Danemarca sau Marea Britanie", a declarat premierul Solberg legat de motivele pentru introducerea noilor măsuri.

Erna Solberg a mai spus că "acum trebuie să luăm în calcul faptul că poate trece mult până să ne întoarcem la o situație similară cu cea pe care am avut-o pentru scurt timp vara trecută".

"Nu ar trebui să avem așteptări că va exista o relaxare în curând", a declarat la rândul său ministrul sănătății Bent Høie, pentru Aftenposten. El a avertizat și că probabil se vor impune măsuri naționale mai stricte în viitor. "Avem nevoie de măsuri care să împiedice virusul să-și exploateze potențialul", spune el.

Ziariștii prezenți la conferința de presă au vrut să afle dacă norvegienii își vor putea petrece vacanța de vară în străinătate. Oficialii au răspuns că doar accesul la vaccin determină cât de liber pot călători norvegienii mai târziu în acest an. Or, deocamdată, vaccinurile sunt întârziate.

Reamintim: Norvegia, care nu este membră a UE, a anunţat sâmbătă o carantină în regiunea capitalei, după apariţia unui focar cu noua tulpină mai contagioasă, identificată prima dată în Marea Britanie.

Printre măsurile introduse pe 23 ianuarie se numără închiderea magazinelor neesenţiale în Oslo şi in împrejurimi, pentru prima dată de la începerea pandemiei. Cu toate acestea, în Norvegia se observă descreşterea nivelului de infectare cu coronavirus, a declarat Solberg. Rata de reproducere din Norvegia, care indică numărul mediu de persoane pe care le poate infecta o persoană bolnavă, se ridică la 0,6, potrivit Reuters.