Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Slovacia, prima țară din UE care autorizează Ivermectina pentru tratamentul COVID

Ivermectin va putea fi administrat în tratarea COVID-19 în Slovacia în următoarele şase luni. Acesta nu este înregistrat pentru uz uman. Pentru că numeroși români au cumpărat medicamentul de la farmaciile veterinare, Colegiul Medicilor Veterinari recomandă cetăţenilor să nu utilizeze medicamente ce conţin ivermectină în baza propriei decizii.

Ministerul Sănătăţii din Slovacia a aprobat utilizarea medicamentului Ivermectin în lupta împotriva noului coronavirus, a declarat miercuri purtătoarea de cuvânt a ministerului, Zuzana Eliasova, pentru agenţia naţională de presă TASR, preluată de Agerpres.

Ivermectin va putea fi administrat în tratarea COVID-19 în Slovacia în următoarele şase luni. În plus faţă de spitale, el va fi disponibil cu prescripţie în farmacii, a precizat purtătoarea de cuvânt.

Ministerul Sănătăţii a emis pe site-ul său un comunicat de presă prin care anunţă că a aprobat utilizarea Ivermectin în scop terapeutic, deocamdată pentru o perioadă de şase luni.

În România, medicii veterinari trag un semnal de alarmă după ce tot mai mulți clienți le-au cerut rețete pentru a cumpăra Ivermectină, despre care au auzit că ar trata boala.

Colegiul Medicilor Veterinari (CMV) recomandă cetăţenilor să nu utilizeze medicamente veterinare ce conţin ivermectină în baza propriei decizii, pentru profilaxia şi tratamentul infecţiei cu SARS-CoV-2, ci să apeleze în mod obligatoriu la un medic uman şi să renunţe la intenţia de a achiziţiona astfel de medicamente din cabinetele şi farmaciile veterinare.

Potrivit sursei citate, medicamentele veterinare care conţin ivermectină se eliberează doar pe bază de reţetă veterinară, iar prescrierea se face exclusiv de către un medic veterinar cu drept de liberă practică care a examinat animalul şi a pus un diagnostic prezumtiv. De asemenea, medicii veterinari nu pot onora şi elibera medicamente veterinare în baza reţetelor emise de către un medic uman.

Reprezentanții Ministerului Sănătății susțin că utilizarea medicamentului Ivermectina în tratamentul Covid reprezintă un risc. Studiile despre medicamentul veterinar sunt inconsistente, precizeaza miercuri secretarul de stat, Andreea Moldovan:

"Practic, ivermectina este un medicament antiparazitar folosit atât în uz uman, cât mai ales în uz veterinar. Ca utilizare umană se recomandă mai ales sub forma unor creme, în tratamentul acneei rozacee, de exemplu, astfel încât nu este un medicament actualmente care să dovedească eficienţa în tratamentul infecţiei COVID. Studiile pe care se bazează utilizarea ivermectinei sunt deocamdată inconsistente, pot să spun, din punct de vedere ştiinţific. Şi considerăm că este un risc de a folosi astfel de medicamente care încă nu au fost testate şi considerate sigure şi eficiente în tratamentul COVID", a explicat Moldovan.

Ministrul Sănătăţii, Vlad Voiculescu, a precizat că a cerut Agenţiei Naţionale a Medicamentului şi Dispozitivelor Medicale o opinie cu privire la folosirea ivermectinei în tratamentul anti-COVID-19.