Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Covid şi vaccinarea, ciomege cu care se altoiesc partenerii de coaliţie - interviu

sorin_ionita.jpg

Sorin Ioniță, președintele Expert Forum
Sursa imaginii: 
Sorin Ioniță/facebook

Ciocnirile dintre USR-PLUS și PNL, chiar și pe teme de sănătate publică, sunt ecouri ale împărților de funcții, rivalități personale sau ciocniri pe buget, crede Sorin Ioniță, președintele Expert Forum. Săritul peste rând e o problemă sensibilă în societatea românească, spune el, iar în acest caz, al vaccinării anticovid, relevă clientelismul instituțional.

Ministerul Sănătățiii anunță primele sancțiuni din campania de vaccinare anticovid. Coodonatorul centrului de la Rădăuți a fost amendat cu 5 mii de lei pentru că 563 de persoane au fost imunizate deși nu erau eligibile acum. Ministrul Sănătății a avertizat miercuri că urmează sancțiuni, dacă se va dovedi că s-a sărit peste rând la vaccin, pentru că peste 1300 de persoane incluse în etapa a treia apar ca fiind vaccinate.
Din cauza întârzierii livrării dozelor de către producător, România are un deficit de 117.000 de vaccinuri așa că, începând cu 28 ianuarie, s-a decis amânarea cu 10 zile a tuturor persoanelor programate care deservesc activități esențiale și care nu au boli cronice sau nu au mai mult de 65 de ani.
Ministrul de la USR-PLUS a primit o replică tocmai din partea partenerilor de guvernare. Deputatul PNL, Florin Roman, a cerut ca ministrul "să răspundă care sunt privilegiații care au sărit peste rând" întrucât discursurile nu rezolvă probleme.
Ciocnirile dintre USR-PLUS și PNL pe teme de sănătate publică decredibilizează campania de vaccinare, spune Sorin Ioniță, președintele Expert Forum. El subliniază că săritul peste rând e o problemă sensibilă în societatea românească:

Sorin Ioniță: Cred că sunt totuși ecouri ale împărților de funcții, care nu s-au terminat la nivelul 2, 3 și prin teritoriu, rivalități personale, ciocniri pe buget, și toate astea cumva se sparg și prin mesaje din astea care au legătură cu vaccinările. Încearcă să se altoiască unul pe altul cu chestii care au legătură cu vaccinarea, cu pandemia. Nu putem folosi temele astea de sănătate publică drept ciomag politic.
Problema asta cu intratul prin față la coadă este foarte, foarte, foarte impopulară în România și evident că ei și-o aruncă de la unul la altul, ca pe un cartof fierbinte, pentru că chiar așa este. Dacă ar vedea lumea că într-adevăr sunt luați aceia, care prin natura jobului lucrează în aglomerații, dar când lumea știe că se bagă șefii acelor instituții, asta este marea problemă. Este marele clientelism instituțional care, iată, se vede din nou în sistemul de spitale.E un trafic de influență pe orizontală, care se face în multe domenii. Se face pentru angajări, în aceleași spitale. Subiectul ăsta a căzut la mijloc între aceste partide și nu știu dacă va fi folosit numai ca să-și regleze ei conturi între ei politice sau ajungem la o concluzie cu o curățire a sistemului.