Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Certificatul de vaccinare în Uniunea Europeană: ce trebuie să conțină

traveler-5211183_1920.jpg

Grecia propune realizarea unui certificat de vaccinare unic la nivelul UE
Sursa imaginii: 
pixabay.com

Statele membre ale UE, cu sprijinul Comisiei Europene, au adoptat  primele orientări privind dovada vaccinării în scopuri medicale.

După cum informează Comisia Europeană, orientările sunt menite să sprijine interoperabilitatea certificatelor de vaccinare, adică uniformizarea conținutului certificatelor de vaccinare, și să stabilească un set minim de date pentru fiecare certificat.

De asemenea, orientările pun bazele unui cadru de încredere care să asigure autenticitatea și integritatea certificatelor, cadru la care va continua să se lucreze, inclusiv pentru a se specifica în continuare măsurile necesare de protecție a datelor și de securitate.

Decizia vine în urma concluziilor Consiliului European din 10-11 decembrie 2020 și a celui din 21 ianuarie 2021, care au cerut „o abordare coordonată a certificatelor de vaccinare” și „o formă standardizată și interoperabilă de dovadă a vaccinării în scopuri medicale”.

Stella Kyriakides, comisarul pentru sănătate și siguranță alimentară, a declarat:. ”Avem nevoie de o abordare comună asupra certificatelor de vaccinare și aștept cu interes continuarea cooperării cu Organizația Mondială a Sănătății pentru a extinde acest instrument la nivel mondial. Certificatele de vaccinare interoperabile vor fi un instrument important pentru cetățeni pe atât pe parcursul, cât și după încheierea pandemiei”.

Liniile directoare adoptate de statele membre stabilesc un set de date minim, inclusiv un identificator unic pentru vaccinare.

Certificatele trebuie să fie simple, atât pe suport de hârtie, cât și digitale. Liniile directoare permit flexibilitate și compatibilitate cu soluțiile naționale existente, dar trebuie oferite garanții pentru protecția riguroasă a datelor cu caracter personal.

Certificatele trebuie să fie interoperabile și fiecare stat membru poate decide dacă și când le va înființa.
Documentul atrage atenția că nu vor exista efecte secundare discriminatorii legate exclusiv de prezentarea sau nu a certificatelor vaccinării COVID-19. Cu toate acestea, este important să fim pregătiți pentru diferite scenarii nediscriminatorii, sub rezerva dezbaterilor juridice, etice, științifice și societale în curs de desfășurare

În principiu, un astfel de certificat ar trebui să cuprindă numele tiularului, numărul unui act de identitate ( opțional), sexul (opțional) , data nașterii, tipul și producătorul vaccinului inoculat, data vaccinării, informații despre centrul în care a avut loc vaccinarea, durata de valabilitate a documentului, se mai arată în documentul adoptat de statele membre.