Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Relația UK – Uniunea Europeană e afectată de vaccinul anti-Covid

vaccin_covid.jpg

Vaccin Covid-19
UE a renunțat la măsura controlului exporturilor de vaccin în UK
Sursa imaginii: 
Getty Images

Marea Britanie și Uniunea Europeană își vor “reînnoi” relațiile după activarea și apoi dezactivarea de către UE a interzicerii exporturile de vaccinuri, a declarat in ministru britanic. Măsura UE a fost criticată nu doar la Londra, ci și la Dublin și Belfast.

"Guvernul britanic este încrezător că UE nu va bloca vaccinurile care intră în Regatul Unit", a declarat la BBC ministrul cabinetului, Michael Gove. El a adăugat că Comisia Europeană și-a recunoscut “greșeala”.

Ministrul Gove a spus că a vorbit cu vicepreședintele Comisiei Europene, Maroš Šefčovič, iar cei doi au fost de acord să pună pe primul loc populația din Irlanda de Nord.

Și ministrul de externe Dominic Raab a spus că este “convins că UE nu dorește să blocheze furnizorii care îndeplinesc contractele pentru distribuirea vaccinului în Marea Britanie” în urma discuțiilor cu vicepreședintele executiv al Comisiei Europene Valdis Dombrovskis.

La începutul săptămânii Comisia Europeană a activat art. 16 al acordului post Brexit UK – UE de control al exporturilor de vaccinuri, ceea ce ar fi presupus reintroducerea controalelor vamale la frontiera dintre Republica Irlanda (stat membru UE) și Irlanda de Nord (provincie britanică).

Irlanda de Nord a rămas în piața unică europeană, potrivit acordului, la insistențele UE, iar măsura comisiei, contramandată după proteste venite chiar din interiorul Uniunii, încălca spiritul acestui acord.

Potrivit acordului, frontiera Republica Irlanda - Irlanda de Nord (singura pe uscat UK - UE) este în continuare una de liberă trecere a persoanelor și mărfurilor. 

Naționalismul vaccinului

Măsura a fost calificată drept o gafă și i-a încurajat pe eurosceptici să ceară revizuirea acordului: șefa executivului din Irlanda de Nord, Arlene Foster, lidera Partidului Democrat Unionist care dorește rămânerea provinciei în componența UK, i-a cerut premierului britanic să înlocuiască acordul cu UE care ar fi devenit inaplicabil.

Comparație vaccinuri
UE este mult în urma UK în privința vaccinării anti-Covid
Sursa imaginii: 
BBC

Liderul partidului separatist Sinn Fein, Mary Lou McDonald a calificat decizia UE drept “o gravă eroare”, iar prim ministrul Republicii Irlanda, Micheal Martin, a spus că este o greșeală și că ar fi un uriaș pas retrograd care ar submina protocolul privind Irlanda de Nord.

Fostul prim ministru britanic, Tony Blair, unul dintre cei mai pro-europeni politicieni din UK, a calificat măsura inițială a UE “o prostie”, salutând retragerea ei grabnică.

UE este mult în urma UK în privința ratei de vaccinare anti-Covid.

Între timp, Organizația Mondială a Sănătății, care s-a alăturat criticilor deciziei UE, a spus că “naționalismul vaccinului” ar putea prelungi pandemia și ar putea extinde și mai mult inegalitatea globală.

Organizația Mondială a Sănătății dorește ca țările mai bogate să se angajeze să-și doneze surplusul de doze, odată ce au un număr suficient pentru a-și vaccina cei mai vulnerabili.

Norvegia a spus că va face acest lucru, iar India a donat deja unele vaccinuri Nepalului, Bhutanului și Bangladeshului în ceea ce s-a numit “diplomația vaccinului”.

 
Ascultați relatarea corespondentului RFI la Londra, Petru CLEJ