Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Cursa europeană a vaccinării se dovedește una cu obstacole, vocile critice se înmulțesc

2021-01-28t165336z_1912861757_rc24hl94n41l_rtrmadp_3_health-coronavirus-france-vaccibus.jpg

Un autobuz transformat în centru de consultare și vaccinare împotriva COVID-19, circulă prin satele izolate lângă Reims (Franța)
Sursa imaginii: 
REUTERS/Pascal Rossignol

Ceea ce părea la început un război-fulger împotriva virusului începe să se transforme într-o luptă de tranșee, din cauza aprovizionării lente cu dozele de vaccin. În acest timp, vocile critice se ridică în Uniunea Europeană, pe măsură ce statele întâmpină tot mai multe probleme în campaniile de vaccinare. Și multe critici se îndreaptă spre Comisia Europeană.

În această confruntare cu virusul, factorul timp este esențial, din moment ce tot mai mulți experți atrag atenția asupra mutațiilor din ce în ce mai agresive.

Dar tocmai aici pare să fie problema.

După cum atrage atenția revista germană Der Spiegel, într-un articol extrem de critic tocmai la adresa compatrioatei sale, președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, țări precum Israel, Marea Britanie și Statele Unite, avansează rapid cu vaccinările. În timp ce UE se învârte în jurul cozii din cauza unor probleme contractuale.

Gigantul farmaceutic american Pfizer și partenerul său german BioNTech au informat Bruxelles-ul că vor livra mult mai puțin vaccin decât era planificat în următoarele săptămâni. Apoi, compania AstraZeneca a spus că va livra doar 31 de milioane de doze de vaccin până la sfârșitul lunii martie, în loc de cele 80 de milioane pe care Europa le aștepta.

Și iată cum Europa, una dintre cele mai bogate regiuni din lume, se dovedește a fi incapabilă să-și protejeze rapid cetățenii.

Cu cât criticile au crescut, cu atât s-au auzit mai puține de la președinta Comisiei. Uneori, ea a fost ca fantoma de la Bruxelles. Cererile de comentarii din partea presei au fost blocate în mod sistematic de către departamentul ei de comunicare și, în esență, s-a ascuns.

Săptămâna trecută, însă, la Forumul Economic Mondial, ea nu a putut să evite în totalitate problema. „Acum, companiile trebuie să livreze”, a spus ea. Cu alte cuvinte, companiile sunt de vină, nu noi. Nu eu.

Este un model care a apărut frecvent de-a lungul carierei sale, spune revista, care amintește de eșecurile liderei europene pe când se afla în fruntea Ministerului german al Apărării.

Problema este birocrația, este de părere Politico. Înainte de a putea plasa o comandă către un potențial furnizor, Comisia a trebuit să aștepte ca fiecare țară UE să semneze contractul.

Apoi, achiziționarea efectivă de vaccinuri a devenit o provocare – au fost vizate inițial mai multe companii farmaceutice, dar puține au reușit să livreze până acum un produs aprobat de autoritățile medicale.

Cursa contracronometru încă nu s-a încheiat și nici nu este pierdută în acest moment. Echipa Von der Leyen își menține obiectivul curajos de a vaccina 70% dintre adulții din UE până în vară. Dar aceasta depinde acum de cât de bine va merge aprovizionarea cu vaccinuri în săptămânile următoare.

Și desigur, totul trebuie privit într-un sens relativ.

Uniunea Europeană se află în urma unor alte state în campania de vaccinare, dar este printre puținele regiuni privilegiate care au vaccinuri. Și așteaptă cantități din ce în ce mai mari în următoarele săptămâni, pe măsură ce companiile farmaceutice își vor regla producția.

După cum afirma recent secretarul de stat francez pentru afaceri europene, Clement Beaune, poate cel mai mare câștig al acestei perioade este tocmai cadrul european de achiziționare a vaccinurilor. Care, chiar dacă nu este perfect, a avut meritul de a evita o cursă frenetică pentru vaccinuri, care s-ar fi putut solda chiar și cu un război la propriu.

„Imaginaţi-vă”, spune el, ” ce s-ar fi întâmplat dacă fiecare ţară europeană dădea telefon pentru a negocia doze”.

Și ne putem imagina că, într-o astfel de situație, România, cu problemele ei din sistemul sanitar, nu s-ar fi aflat nici pe departe printre câștigători.

 

Ascultați rubrica ”Eurocronica”, cu Ovidiu Nahoi, în fiecare zi, de luni până vineri, de la 8.45 și în reluare duminica, de la 15.00, numai la RFI România

Toate Eurocronicile lui Ovidiu Nahoi: http://www.rfi.ro/tag/eurocronica

 
Eurocronica din 1 februarie