Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Ministrul Economiei: Pensiile speciale au crescut cu 60% în ultimii 4 ani. Ele sunt plătite din banii pe care statul ni-i ia nouă

pensii.jpg

Sursa imaginii: 
Facebook/Claudiu Năsui

Ministrul Economiei, Claudiu Năsui, atrage atenția într-o postare pe Facebook asupra creșterilor uriașe ale pensiilor speciale în România, cu 60% în ultimii 4 ani. Oficialul avertizează în același timp că taxarea muncii pe salariul minim este cea mai mare din Europa. Eliminarea tuturor pensiilor speciale trebuie să fie o prioritate pentru orice partid care își dorește binele României, e de părere ministrul Năsui.

Iată postarea integrală:

"Cum se face că pentru unii sunt mereu bani?

Eliminarea tuturor pensiilor speciale trebuie să fie o prioritate pentru orice partid care își dorește binele României.

În perioada 2016-2020, cheltuielile cu toate pensiile date prin legi speciale au crescut cu 60%. Un procent semnificativ. Pensiile ajung la niveluri exorbitante, de invidiat chiar și pentru cetățeni ai celor mai bogate țări de pe glob: 78.000 de lei pe lună, adică 16.000 de euro pe lună.

Nu am nicio problemă cu pensiile mari. Dacă cineva ajunge la acea sumă pentru că a economisit bani toată viața. I-a plasat în fonduri de pensii care i-au dat randament, și după o vârstă decide să trăiască din acei bani. Bravo lui. Chiar ar fi o poveste de succes pe care ar trebui să o lăudăm.

Aici însă nu e vorba de nicio poveste de succes. Pensia în cauză vine din banii pe care statul ni-i ia nouă, adică din banii noștri de taxe și impozite. Singura poveste de spus acolo este cea a unor privilegii date de stat celor mai influenți politic.

În același timp, taxarea muncii în România pe salariile mici este cea mai ridicată din toată Uniunea Europeană. Și, deloc întâmplător, tot la noi este și sărăcia în muncă cea mai mare, adică cei care, deși au loc de muncă și muncesc, tot în sărăcie se regăsesc.

Toate acestea nu sunt inevitabile. Putem să găsim bani și pentru reducerea impozitării muncii pe cele mai mici salarii și să scoatem milioane de români din sărăcie. Am candidat cu această idee centrală în campania electorală, iar ea se regăsește în programul de guvernare votat în parlament"  a scris Claudiu Nasui, pe Facebook.

La începutul noii sesiuni parlamentare, liderii coaliție de guvernare au menționat din nou eliminarea pensiilor speciale, însă, punctele de vedere ale PNL, USR PLUS și UDMR par diferite. 

Liberalii susțin eliminarea, pentru început, a pensiilor speciale ale parlamentarilor. Acest lucru poate fi făcut relativ simplu, prin modificarea Statutului senatorilor și deputaților. Ulterior, spune președintele PNL, Ludovic Orban, odată cu o nouă lege a pensiilor, vor fi eliminate și restul pensiilor speciale.

Co-președintele USR-PLUS Dacian Cioloș pledează pentru  „un calendar clar cu urgentarea eliminării pensiilor speciale pentru demnitari și pentru categoriile la care nu se justifică această excepție de la contributivitate”.

Liderul UDMR Kelemen Hunor susține eliminarea tuturor pensiilor speciale. „Altă variantă nu pot să susțin”, a spus acesta.