Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Pensii speciale: declarații contradictorii în coaliție. ”E o decizie pur politică”

pensii_speciale_coalitie_decizie_politica.jpg

Cât vor conta alegerile din PNL și USR/PLUS în unitatea alianței de guvernare? (Sursa: MEDIAFAX FOTO/Alexandru Dobre)
Cât vor conta alegerile din PNL și USR/PLUS în unitatea alianței de guvernare? (Sursa: MEDIAFAX FOTO/Alexandru Dobre)

Pensiile speciale ar trebui reglementate pe categorii, nu la pachet. O spune la RFI jurnalistul Liviu Avram, redactor-șef adjunct la Adevărul, în contextul unor declarații contradictorii făcute de liderii coaliției de guvernare.

Ludovic Orban (PNL) a menționat recent eliminarea pensiilor speciale în cazul parlamentarilor, însă a evitat un răspuns ferm când a venit vorba de privilegiile pe care ar urma să le primească primarii și șefii de Consilii Județene.

În schimb, Dan Barna (USR PLUS) ar vrea desființarea acestor venituri inclusiv pentru aleșii locali, în timp ce Kelemen Hunor (UDMR) a afirmat că toate pensiile speciale trebuie eliminate.

Liviu Avram explică la RFI ce se poate face și ce nu în privința pensiilor speciale: ”Eu cred că ar trebui făcute separat, pentru că de exemplu, în cazul militarilor, ei nu au parte de contributivitate, toată pensia lor este plătită de la bugetul de stat, ei nu au contribuit niciodată la sistemul de asigurări sociale, că așa a fost gândit sistemul, de pe vremea lui Cuza, pe când celelalte categorii au o componentă de contributivitate, de care nimeni nu se poate atinge și la care se adaugă o anumită sumă de la bugetul de stat, pentru a stimula rămânerea în profesie. E, aici cred că trebuie și poate fi umblat, la acest procent care vine de la bugetul de stat și a cărui dimensiune este o decizie pur politică, de oportunitate politică”.