Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Navalnîi este condamnat la 2 ani și 8 luni de închisoare

alexei.jpg

Navalnîi este condamnat la 2 ani și 8 luni de închisoare.
Navalnîi este condamnat la 2 ani și 8 luni de închisoare
Sursa imaginii: 
AP via rfi.fr

Ieri la Moscova a avut loc procesul de re-judecare a lui Alexei Navalnîi pe un caz fabricat cap-coadă, și denunțat ca atare printr-o decizie a Curții Europene pentru Drepturile Omului încă în 2017. Cu toate acestea, liderul de opoziție rus a fost condamnat la 2 ani și 8 luni de închisoare cu executare. Astfel, Navalnîi, după judecata în apel din viitorul apropiat, ar urma să execute pedeapsa într-o locație care încă nu a fost specificată, dar care probabil va fi la mai multe mii de kilometri spre est de capitala Rusiei.

Procesul în care Navalnîi a fost rejudecat și condamnat la repetarea executării sentinței ieri seara la Moscova, a început încă în 2012. Prima sentință în acest îndelungat proces a fost decisă încă în 2014, iar executarea efectivă a sentinței de către Alexei Navlanîi (și fratele său Oleg Navalnîi) a început în a doua jumătate a lui 2017. Ceea ce pare în egală măsură contradictoriu pentru pronunțarea sentinței de ieri, este că în pofida deciziei Curții Europene pentru Drepturile Omului, care declarase oficial că acest proces a încălcat grav procedura și practica juridică, iar condamnarea a fost nejustificată, autoritățile ruse, deși au recunoscut argumentația juridică a CEDO și i-au achitat lui Navalnîi jumătate din suma compensatorie cerută de CEDO, ulterior, însă, au cerut executarea sentinței celor 3.5 ani cu suspendare pentru Navalnîi, din care 10 luni au fost executați în regim de arest la domiciliu.

În decembrie 2020 practic trebuia să se încheie executarea sentinței cu suspendare, însă autoritățile ruse au considerat că aflarea lui Navalnîi în afara Rusiei (în acel moment acesta se afla în Germania pentru tratament după vestita otrăvire cu Noviciok), și neprezentarea pentru un ultim control de rutină a regimului de executare a sentinței cu suspendare, ar reprezenta o încălcare gravă a regimului sentinței și în măsură a declanșa procesul de rejudecare a cărui martori am fost cu toții ieri. Așadar, dacă nu luăm în considerare perioada imediat următoare în care avocații lui Navalnîi vor cere rejudecarea cazului la curtea de apel, atunci înseamnă că Alexei Navalnîi va fi privat de libertate cel puțin până în luna octombrie 2023.

Se încheie astfel o etapă importantă pentru liderul de opoziție numărul unu al Rusiei, o etapă de 5 luni în care prin directa participare a lui Navalnîi Rusia pare să fi făcut câțiva pași mari spre radicalizarea atât a regimului autocratic al lui Vladimir Putin, cât și, mai ales, activarea politică a unor segmente sociale importante din societatea rusă.

Ne putem întreba ce urmează pentru Navalnîi recurgând la memoria experienței altor prizonieri de conștiință din Rusia ultimelor decenii. Poate fi reamintit aici, cu anumite rezerve, exemplul lui Mihail Hodorkovski. Există și o tot mai evidentă probabilitate că Navalnîi va fi condamnat suplimentar în cadrul unui alt presupus proces care se desfășoară deja, cu privire la finanțarea organizației pe care o conduce – Fondul Pentru Lupta Împotriva Corupției. Lui Navalnîi și echipei sale li se atribuie în mod fals delapidarea unei sume de aprox. 400 de mln de ruble (cca. 3.5 mln Euro). Dacă va fi condamnat, Navalnîi va risca încă o sentință de până la 10 ani de închisoare.

Condamnarea lui Navalnîi la închisoare cu executare îl va transforma totodată pe liderul de opoziție rus într-un soi de mucenic politic, sau, așa cum afirmă tot mai mulți comentatori de opoziție ”un Nelson Mandela al Rusiei”. Procesul de judecată de ieri a marcat și prezența mai mult decât simbolică a reprezentanților din 18 ambasade vestice din Moscova, semn că Navalnîi se bucură tot mai mult de susținere din partea SUA și a Uniunii Europene. De altfel, Navalnîi, înainte de a se întoarce în Rusia a făcut publică o listă scurtă cu nume de oligarhi și înalți demnitari ruși pe care îi recomandă pentru sancțiuni din partea statelor occidentale. Lista a fost completată cu 5 zile în urmă de colegii lui Navalnîi din Fondul Pentru Lupta Împotriva Corupției și se presupune că în viitorul apropiat, întreaga listă de 35 de oligarhi și demnitari ruși va face subiectul unor sancțiuni suplimentare, inclusiv înghețarea conturilor de multe miliarde din băncile din SUA și Uniunea Europeană.

Între timp, având în vedere ce se întâmplă în Rusia în ultimele săptămâni, acolo unde protestele pașnice întâmpinate de violența excesivă a poliției devin rapid o realitate banalizată, tot mai mult ne întrebăm cine pe cine inspiră în aceste zile: Putin pe Lukașenka sau Lukașenka pe Putin? Din ce s-a putut observa în ultimele zile în orașele din Rusia, inclusiv aseară în Moscova și Petersburg, se pare că Belarusul dictatorului Lukașenka a devenit un model pentru Rusia lui Putin.