Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Lecția portugheză a pandemiei: de la ”am salvat Crăciunul” la cererea de ajutor internațional

coronavirus-masca-manusi-echipament-protectie-pixa.jpg

Image source: 
Pixabay (ilustrație)

În primăvara anului 2020, Portugalia trecea drept una dintre țările care au gestionat bine pandemia. Iat-o acum ajungând în extrema cealaltă - și anume la a cere ajutor internațional. Cum s-a ajuns aici și ce putem învăța din lecția portugheză?

Țara cu 10 milioane de locuitori a depășit deja granița celor 700.000 de infectări, o cifră aproximativ egală cu cea din dreptul României, dar care are o populație aproape de două ori mai mare.

Așa se face că armata germană va trimite personal medical și echipament în Portugalia, care se confruntă cu o criză a locurilor de terapie intensivă.

De asemenea, Austria va prelua pacienți aflați în stare gravă și pe care spitalele portugheze nu mai au, pur și simplu,  unde să-i trateze.

Dar cum s-a ajuns într-o astfel de situație?

Potrivit unei analize a revistei The Conversation, așa-numita tuplină britanică a fost detectată în Portugalia tot mai des în ultimele săptămâni. La aceasta s-ar putea adăuga alți factori care împreună au format furtuna perfectă. Cum ar fi: sărăcia și sistemul de sănătate care nu a mai putut răspunde nevoilor populației.

După  calculele revistei britanice, care folosește date ale Băncii Mondiale în Portugalia există aproximativ 50.000 de medici . Ceea ce, raportat la impactul îmbolnăvirilor din cadrul acestei categorii profesionale, sugerează că aproximativ jumătate dintre medicii din țară au fost infectați cu coronavirus. Dacă cifrele sunt corecte, avem de-a face cu un număr incredibil. Ceea ce înseamnă că infecțiile s-au transmis pe scară largă în spitale.

Un alt factor favorizant l-a constituit, potrivit comentatorilor, relaxarea  regulilor de distanțare socială în perioada Crăciunului. Moment care a coincis, în mod nefericit, cu sosirea tulpinii britanice .

Răspândire rapidă a acesteia poate fi una dintre cauzele creșterii vertiginoase a numărului de îmbolnăviri cu care se confruntă Portugalia.

În această situație, guvernul de la Lisabona a impus din nou un blocaj la nivel național, pe 13 ianuarie și a înăsprit regulile, o săptămână mai târziu.

Școlile au fost închise. Au fost introduse controale stricte la frontieră, interzicându-se majoritatea călătoriilor în străinătate.

Zborurile către și dinspre Brazilia au fost anulate, pentru a împiedica importul unei alte variante extrem de contagioase, cea înregistrată în orașul Manaus, cu 2 milioane de locuitori.

Există unele semne că măsurile ar putea da rezultate. Numărul de noi infecții a scăzut timp de câteva zile la rând. Dar provocarea acum este ca aceste semne pline de speranță să poată fi menținute, pentru că, deocamdată, ele nu au un impact semnificativ asupra spitalizărilor și a ratei de mortalitate.  

Comentatorii de la Politico își amintesc cum, încântat de scăderea infecțiilor la începutul lunii decembrie, guvernul  anunța că va „salva Crăciunul”.

Primul ministru António Costa a cerut prudență, dar a declarat că statul nu ar trebui să se amestece în viața de familie, pentru a decide câți oameni ar trebui să stea în jurul meselor de Crăciun.

Televiziunea națională a transmis un foc de artificii de milioane de euro în direct de la Madeira, în ajunul Anului Nou, cu o pirotehnie spectaculoasă . Premierul insulei vedea în aceasta ”un semn al speranței pentru anul care începe ”.

Din păcate, anul a început prost și greșelile s-au plătit scump. Iar aceasta ar trebui să servească drept lecție pentru toți cei care sunt gata să ia în ușor o pandemie care este departe de a fi trecut.

 

Ascultați rubrica ”Eurocronica”, cu Ovidiu Nahoi, în fiecare zi, de luni până vineri, de la 8.45 și în reluare duminica, de la 15.00, numai la RFI România

Toate Eurocronicile lui Ovidiu Nahoi: http://www.rfi.ro/tag/eurocronica

 
Eurocronica din 3 februarie