Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Maia Sandu, într-o vizită oficială la Paris. Se întâlnește cu Emmanuel Macron

colaj_maia_emmanuel.jpg

Image source: 
Colaj/RFI

Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, începe o vizită oficială de două zile la Paris ”pentru a da un nou impuls relațiilor politice, economice și culturale între Republica Moldova și Franța”. Șeful statului va avea o întrevedere cu președintele Franței, Emmanuel Macron. Maia Sandu se va întâlni și cu mai mulți oficiali francezi. În ajunul întrevederilor oficiale, Maia Sandu a avut o discuție online cu diaspora din Franța. 

La Paris, președintele moldovean, Maia Sandu va discuta și cu Gérard Larcher, președintele Senatului Republicii Franceze și membrii Grupului de prietenie Franța - R. Moldova din Senat, Richard Ferrand, Președintele Adunării Naționale și membrii Grupului de prietenie Franța - R.Moldova din cadrul Adunării Naționale. 

Potrivit agendei, Maia Sandu va avea întrevederi și cu Jean-Yves Le Drian, ministrul pentru Europa și Afaceri Externe, Amélie de Montchalin, ministru pentru Transformare și Serviciu Public, dar și cu Louise Mushikiwabo, Secretar General al Francofoniei. Totodată, șeful statului va avea o întrevedere cu conducerea MEDEF, cea mai mare asociație patronală din Franța, și cu reprezentanți ai businessului francez.

După ce a câștigat detașat alegerile prezidențiale din 15 noiembrie, Maia Sandu a fost felicitată de mai mulți șefi de stat, inclusiv Emmanuel Macron, care i-a transmis o scrisoare. Emmanuel Macron a asigurat-o pe Maia Sandu de sprijinul Franței și al partenerilor săi europeni ”în dezvoltarea prosperă, stabilă și democratică a Republicii Moldova, care se apropie de Uniunea Europeană”. 

Totodată, Franța va continua să fie atentă la cum autoritățile moldovene vor realiza angajamentele asumate în cadrul Acordului de Asociere cu UE, în special cele legate de justiție și statul de drept. În plus, președintele Franței și-a exprimat atunci dorința ca ”relațiile moldo-franceze să se aprofundeze prin dialog politic constant și prin intensificarea relațiilor economice, culturale și lingvistice”.

Recent, președintele R.Moldova, Maia Sandu, a avut o întrevedere cu ES Pascal Le Deunff, Ambasadorul Franței în Republica Moldova. Un aspect important al întrevederii a vizat relațiile moldo-franceze în diverse domenii de cooperare. Maia Sandu l-a asigurat pe ES Pascal Le Deunff că Republica Moldova rămâne un prieten apropiat al Franței, fiind interesată în dezvoltarea relațiilor economice și în multiplicarea investițiilor franceze în țara noastră. A fost menționată necesitatea de a amplifica schimburile culturale și academice, atât pe linia Organizației Internaționale a Francofoniei, a cărei membră este Republica Moldova, cât și ca țară ce are o diasporă considerabilă în Franța.

De asemenea, au fost abordate subiecte ce vizează situația politică internă, iar Maia Sandu a accentuat că “optăm, în continuare, pentru alegeri parlamentare anticipate, ca o soluție pentru a reconfigura guvernarea și a o face funcțională”. “Am accentuat că astăzi prioritatea noastră este depășirea crizei sanitare și asigurarea accesului cât mai rapid la vaccin pentru cetățenii țării, precum și depășirea crizei economice”, a conchis președintele moldovean. 

 
Corespondentul RFI, Valeria Vițu despre vizita președintelui R.Moldova, Maia Sandu, la Paris