Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


(Exclusivitate) Dacian Cioloș, Renew Europe: Vom invita producătorii de vaccinuri la audieri

Nici un contract pe bani publici nu ar trebui să permită clauze de confidențialitate, când e vorba de preț și condițiile de livrare, declară la RFI președintele grupului Renew Europe din Parlamentul European, Dacian Cioloș. El anunță că directorii generali ai companiilor care produc vaccinuri anti-Covid-19 vor fi invitați la audieri în PE.

Dacian Cioloș spune că ”probabil, săptămâna viitoare, directorii generali ai acestor companii care produc deja vaccinuri vor fi invitați în Parlamentul European, la audieri. Discutăm acum acest lucru, unde să fie invitați, dacă să fie invitați în comisiile parlamentare de Mediu, Sănătate Publică și cea de Industrie sau chiar direct în conferința președinților de grup, pentru a discuta aceste detalii și pentru a clarifica lucrurile, pentru că a fost un lucru foarte bun faptul că s-a decis această coordonare a achiziției vaccinurilor și că avem o campanie de vaccinare europeană, pentru că în felul acesta nu s-a făcut diferența între state membre mici, state membre mari, state mai puternice economic și state mai puțin puternice (...), dar acum trebuie să ne asigurăm și că nivelul comunitar este în măsură să gestioneze acest proces complex”.

Întrebat dacă are și Comisia Europeană partea ei de vină în întârzierea livrărilor de vaccinuri anti-Covid-19 în UE, liderul Renew Europe a răspuns: ”Vom vedea și lucrul acesta. Încă nu știm detalii legate de felul în care au fost negociate aceste contracte, dacă puteau fi negociate mai bine, dacă nu cumva condițiile, clauzele care au fost acceptate de CE în contracte au slăbit cumva puterea noastră de negociere. Deocamdată, nu avem aceste elemente. Multe din clauzele contractuale cu aceste companii sunt secrete, sunt confidențiale, pentru că evident, companiile au cerut acest lucru. Vom căuta să vedem și acest lucru, în ce măsură putem să facem publice acele clauze, pentru că e vorba până la urmă de bani publici, banii cu care CE a plătit acele vaccinuri, chiar în avans (...). S-au plătit peste două miliarde de euro în avans, deci e vorba de bani publici acolo și din punctul nostru de vedere în PE, nici un contract nu ar trebui să permită, un contract semnat de o autoritate publică, nu ar trebui să permită clauze de confidențialitate, atunci când e vorba de preț și de condițiile de livrare”.

”Ne interesează nu doar vaccinurile care sunt livrate în UE, dar și în zona de vecinătate. Evident că vrem să găsim formule, prin care UE să împartă aceste vaccinuri și această capacitate de producție pe teritoriul european și cu țări mai sărace, pentru că e importantă și solidaritatea. Ăsta e motivul pentru care am insistat și la întâlniri directe cu Ursula von der Leyen și în Parlament, ca și zona de vecinătate estică, țări precum Republica Moldova, să beneficieze de astfel de vaccinuri produse și negociate în UE”, conchide eurodeputatul.

 
Dacian Cioloș, despre întârzierea livrărilor de vaccinuri anti-Covid-19 în UE