Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Alfred Simonis (PSD): Școlile se deschid așa cum s-au închis, într-un haos general

Alfred Simonis PSD negocieri coalitie.jpg

Sursa foto: Facebook/Alfred Simonis
Sursa foto: Facebook/Alfred Simonis

Redeschiderea școlilor a fost anunțată târziu, trebuia pregătită mai bine, declară la RFI liderul deputaților PSD, Alfred Simonis. El critică de asemenea modul în care se desfășoară campania de vaccinare anti-Covid-19.

În opinia lui Alfred Simonis, campania de vaccinare anti-Covid-19 merge prost în România: ”Eu nu știu în ultimii ani de zile să fi existat vreun domeniu în care să fi excelat noi, ca națiune. Evident că și campania de vaccinare merge la fel de prost ca și celelalte domenii de activitate. Dozele de vaccin sunt insuficiente. Am auzit declarația cancelarului german, care spunea că în câteva luni, întreaga populație considerabil mai mare a Germaniei va fi vaccinată. Pe calculele pe care ni le transmit autoritățile, vedem că până la finalul lunii martie-aprilie de-abia reușim să primim două-trei milioane de vaccinuri în România (...). Campania nu funcționează. Au existat zeci de mii de persoane introduse peste rând, în fața celor care erau considerate persoane vulnerabile (...). Eu, personal, de exemplu, nu m-am vaccinat, deși vreau s-o fac, îmi aștept rândul și în momentul în care o să știu că voi putea face acea programare, o voi face cu plăcere”.

Pe de altă parte, deputatul PSD spune că redeschiderea școlilor trebuia pregătită mai bine: ”E o măsură pe care noi am cerut-o în aceste luni de zile permanent. În UE, școlile nu au fost închise. Noi am cerut această deschidere a școlilor concomitent cu testarea, dacă nu se poate vaccinarea și vedeam o statistică zilele trecute, sub 10% din cadrele din învățământ s-au vaccinat până acum. Or această deschidere a școlilor anunțată târziu, anunțată din scurt, nu a fost o chestiune pregătită, practic, aceste școli se deschid așa cum s-au închis, într-un haos general. Nimeni nu știe unde se deschid și unde nu se deschid, nimeni nu știe dacă dascălii sunt vaccinați, dacă se fac aceste teste gratuite, pe care noi le cerem și pe care alte state europene le-au făcut, au testat, gratuit, evident, copii și profesori, în permanență, pentru a identifica eventualele cazuri de îmbolnăviri și a fi izolate”.

 
Alfred Simonis, despre vaccinare și deschiderea școlilor