Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Myanmar: Continuă protestele împotriva loviturii de stat

myanmar.png

© REUTERS/Stringer

Zeci de mii de birmanezi au manifestat duminică pe teritoriul Myanmarului împotriva loviturii de stat care a înlăturat-o de la putere pe Aung San Suu Kyi, acestea fiind cele mai ample manifestaţii de după revolta populară din 2007, informează AFP şi Reuters.

La Rangoon, protestatarii, circa 100.000 potrivit unor estimări, s-au adunat lângă principalul hotel al oraşului, capitala economică a Myanmarului, unde poliţişti anti-revoltă au fost desfăşuraţi în număr mare.

Alte manifestaţii, de asemenea cu participare foarte mare, au avut loc în numeroase alte oraşe ale acestei ţări cu 54 de milioane de locuitori, inclusiv în Mandalay (centru).

La Naypyidaw, capitala situată la 350 nord de Rangoon, sute de persoane au mărşăluit sub sunetul claxoanelor.

Acestea sunt cele mai mari manifestaţii de după "Revoluţia şofranului" din 2007, în timpul căreia zeci de persoane au fost ucise de militari.

Fostul lider de facto al Myanmarului, Aung San Suu Kyi, înlăturată de la putere luni în urma unei lovituri de stat, se află "în arest la domiciliu" în capitala Naypyidaw şi este "în stare de sănătate bună", a anunţat vineri un purtător de cuvânt al partidului său, Liga Naţională pentru Democraţie.

La începutul acestei săptămâni, militarii au pus capăt brusc fragilei tranziţii democratice într-o ţară care a trăit deja sub conducere militară timp de aproape 50 de ani după obţinerea independenţei în 1948.