Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


O prezentatoare de televiziune din Australia, arestată de autoritățile din China

pekin.png

Cheng Lei, prezentatoare TV din Australia, a fost arestată de autoritățile chineze
Image source: 
AFP via rfi.fr

O prezentatoare australiană a canalului chinez în limba engleză CGTN a fost oficial arestată și acuzată de “divulgare de secrete de stat în străinătate”, a comunicat luni guvernul de la Canberra, la șase luni de la plasarea ei în detenție.

“Autoritățile din China au anunțat că doamna Cheng a fost arestată, fiind suspectată de furnizarea ilegală în străinătate a unor secrete de stat”, a anunțat într-un comunicat de presă ministrul Afacerilor Externe din Australia, Marise Payne. Aceasta a fost informată de către autoritățile din China în data de 5 februarie de arestarea lui Cheng Lei, reținută fără vreo explicație, din luna august a anului trecut.

Tensiuni tot mai mari

Prezentatoarea realiza interviuri cu şefi de întreprinderi din întreaga lume pentru emisiunile televiziunii publice CGTN. Arestarea a avut loc într-un context în care raporturile bilaterale între cele două state erau din ce în ce mai tensionate. Relaţiile diplomatice s-au deteriorat semnificativ la începutul anului 2020 după apelul lansat de Canberra pentru o anchetă internaţională cu privire la originea noului coronavirus, depistat pentru prima dată în oraşul chinez Wuhan.

De asemenea, Australia acuză Beijingul pentru influența sa din ce în ce mai mare în Asia-Pacific și presupusa imixtiune în afacerile australiene. China a luat o întreagă serie de măsuri economice represive în ceea ce privește o serie de produse australiene, inclusiv orz, carne de vită, vin şi cărbune.

“Reguli internaționale”

Potrivit unei declarații a ministrului australian de Externe, Marise Payne, diplomații australieni au vizitat-o pe prezentatoare de șase ori de la arestarea sa, ultima dată pe 27 ianuarie.

“Guvernul australian și-a exprimat permanent, la cel mai înalt nivel, îngrijorările serioase cu privire la arestarea doamnei Cheng și a stării sale de sănătate”, a subliniat ministrul. "Contăm pe faptul că principiile fundamentale ale justiţiei, echităţii procedurale şi tratamentului uman sunt respectate, în conformitate cu normele internaţionale", a mai spus aceasta.

Doamna Cheng este al doilea cetăţean australian important reţinut în China după arestarea în ianuarie 2019 a scriitorului Yang Hengjun, suspectat de spionaj.

 

Traducere de Diana Avram după rfi.fr