Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Violeta Alexandru: Sistemul actual de sporuri nu face diferența între cei care chiulesc și cei care trag

Deputata Violeta Alexandru violenta politica.jpg

Violeta Alexandru crede că românii se revoltă prea puțin în fața violenței din politică și societate
Violeta Alexandru crede că românii se revoltă prea puțin în fața violenței din politică și societate
Sursa imaginii: 
arhivă RFI

Sporurile primite de unii angajați de la stat trebuie corelate cu performanța lor la locul de muncă. Iată ce spune la RFI deputata PNL Violeta Alexandru, fost ministru al Muncii în Cabinetul Orban. Ea a publicat lista suplimentelor salariale de care beneficiază mulți angajați din sectorul public, în contextul în care Guvernul de coaliție vrea să elimine sau să plafoneze aceste sporuri.

Violeta Alexandru declară în contextul prezentării datelor despre sporurile bugetarilor că ”informațiile publicate sunt preluate din legea salarizării, sunt informații la îndemâna oricărei persoane interesate să studieze puțin acest fenomen al acordării sporurilor pentru cei care lucrează în sistemul public. Acolo sunt niște valori maximale, care îți arată tabloul unei administrații care ascunde faptul că se intenționează creșterea veniturilor și care tablou îți arată că nu se încurajează performanța în administrație. Deci față de salarii, avem o serie de sporuri, care de fapt compun veniturile celor din sistemul public și ideal ar fi să vorbim corect și să spunem care este totuși nivelul de salarizare din administrație, pentru că dacă-l ții jos, pentru a putea completa cu diverse sporuri, înseamnă că de fapt te păcălești singur și păcălești opinia publică cu privire la nivelul veniturilor din sistemul public”.

”Cea mai gravă problemă mi se pare că acest sistem de sporuri nu încurajează performanța, nu este gândit pentru a orienta administrația să facă performanță. Este un sistem de sporuri care pare un fel de completare la salarii, dar în nici un caz nu stimulează performanța în administrație, nu face diferența între cei care muncesc, cei care sunt buni, cei care sunt performanți, cei care trag, cei care vor să se autodepășească și cei care chiulesc, cei care se eschivează, cei care niciodată nu pot, cei care încearcă să dea vina pe ceilalți, nu-și asumă niciodată și care de fapt creează o bună parte din imaginea unei administrații ineficiente”, spune deputata.

Violeta Alexandru explică la RFI cum poate fi definită performanța bugetarilor: ”Eu aș pleca de la performanța individuală. În sistemul public nu există această abordare. Evaluarea care se face la începutul anului pentru anul precedent este o evaluare cu caracter general, funcționarii se evaluează între ei, nu este o evaluare centrată pe persoană, în așa fel încât să identifici nu numai slăbiciunile unui angajat, ci cum poți să-l ajuți să devină mai bun. Deci aș pleca de la evaluarea individuală și aș merge ierarhic către celelalte paliere din administrație, astfel încât la final să ai imaginea competenței fiecărui angajat, respectiv a domeniilor în care el are poate nevoie de pregătire suplimentară, să ai imaginea celor care nu pot mai mult de atât, ca atare trebuie să evaluezi în ce măsură sunt potriviți pentru postul respectiv sau nu și să ai imaginea instituției, per ansamblu, compusă din oamenii care muncesc acolo”.

 
Violeta Alexandru, despre sporurile bugetarilor