Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Secţia pentru Investigarea Infracţiunilor din Justiţie, la judecata CSM

florea.jpg

Adina Florea
Adina Florea, procuror-sef al Secției pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție
Sursa imaginii: 
arhiva

Plenul Consiliului Superior al Magistraturii discută, astăzi, raportul de activitate al Secţiei pentru Investigarea Infracţiunilor din Justiţie şi avizarea proiectului de lege privind desfiinţarea acestei secţii. În urmă cu o lună, ministrul Justiţiei, Stelian Ion, declara că este posibil ca Secţia specială să fie desfiinţată în luna martie.

Secția pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție este o structură operativă a Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, înființată în octombrie 2018. În cadrul SIIJ lucrează 7 procurori. Misiunea lor este de a efectua urmărirea penală pentru infracțiunile săvârșite de judecători și procurori.

În 2020, Secţia de Investigare a Infracţiunilor din Justiţie a finalizat doar două rechizitorii şi a trimis în judecată trei inculpaţi, au arătat ieri reprezentanţii Alianţei USR PLUS. Aceștia susțin că şi 2019 activitatea Secţiei speciale s-a rezumat tot la două cauze soluţionate cu trimiterea în judecată a trei inculpaţi, astfel că rezultatele de anul trecut nu se pot justifica prin apariţia pandemiei.

Cea mai mediatizată acțiune a secției a fost punerea sub control judicar a Laurei Kovesi, fost procuror șef al DNA.

În martie 2019, in plin proces de desemnare a procurorului șef european, Secția Specială a anunțat oficial că Laura Codruța Kovesi a fost plasată sub control judiciar pentru 60 de zile, fiind acuzată de luare de mită, abuz în serviciu (cinci acte materiale) și mărturie mincinoasă. Ea nu avea voie să părăsească țara fără aprobare și nici să discute cu presa despre dosar. Pe 3 aprilie 2019, Înalta Curte a revocat măsura controlului judiciar luată de procurorul Adina Florea.

Un alt dosar sonor deschis de procurorul Adina Florea, șefa SIIJ, a fost cel împotriva lui Frans Timmermans, fost prim-vicepreședinte al Comisiei Europene. Acuzația la adresa acestuia era de abuz în serviciu, ca urmare a unei plângeri depusă de site-ul luju.ro. La acea vreme, după doar o lună, aceeași Secție Specială de Investigare a Infracțiunilor din Justiție clasa dosarul pe motiv că fapta nu există, după cum RFI explica aici

De la înfiinţarea SIIJ până în prezent, peste 12,2 milioane lei s-au cheltuit anual pentru salariile brute ale angajaţilor, 1,76 milioane lei - pentru diurne şi transport, încă 1,1 milioane lei pentru decontarea chiriilor procurorilor şi poliţiştilor din cadrul SIIJ, plus chiria pentru sediul din centrul Bucureştiului.

”La toate aceste costuri se adaugă cele incalculabile produse Justiţiei şi, nu în ultimul rând, imaginii României în plan extern. Suntem optimişti că această structură înfiinţată la ordinul lui Liviu Dragnea va fi desfiinţată cât mai rapid şi că plenul CSM, care discută mâine proiectul de lege trimis de ministrul Justiţiei, Stelian Ion, va aviza favorabil actul normativ”, au transmis reprezentanţii USR PLUS, potrivit news.ro. 

În 4 ianuarie, ministrul Justiţiei declara că este posibil ca în luna martie să fie desfiinţată Secţia pentru Investigarea Infracţiunilor în Justiţie, spunând că urma să solicite ca la prima şedinţă a CSM să fie pus pe ordinea de zi proiectul de lege privind desfiinţarea SIIJ.

"(...) Nu am făcut decât o mică modificare în sensul eliminării unor articole din varianta iniţială a proiectului, tocmai crea un fel de imunităţi pentru magistraţi. Nu ne dorim exces de nicio parte. Nu ne dorim exces nici în zona protecţiei nejustificate a magistraţilor de răspundere, nu ne dorim exces nici din partea presiunii puse, prin astfel de metode, asupra magistraţilor cu, repet, zeci de dosare disciplinare, plângeri penale şi o secţie care a fost percepută în cadrul magistaturii negativ, pe bună dreptate, şi nu doar în cadrul magistraturii şi de către organismele internaţionale şi în cadrul MCV, Comisia Europeană care a analizat acest lucru”, afirma atunci Stelian Ion.

Chestionat când ar putea fi desfiinţată Secţia specială, ministrul Justiţiei spunea: "Cred că va trece destul de repede acest proiect. Luna martie mi se pare o lună în care sunt convins că e posibil să fie desfiinţată efectiv această secţie şi dosarele să fie repartizate. Ele nu se vor pierde, anchetele nu vor rămâne nesoluţionate, dar după fiecare materie, în funcţie de competenţa fiecărui organ de Parchet, dosarele vor merge către aceste unităţi de Parchet”.