Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Vicepremierul Kelemen Hunor la RFI: În 2021 nu ne atingem de nici un spor

Kelemen Hunor Schengen esec olandezi.png

Kelemen Hunor, optimist în privința Schengen
Kelemen Hunor, optimist în privința Schengen
Sursa imaginii: 
arhiva RFI

Bugetul pe 2021 va fi trimis la Parlament săptămâna viitoare, anunță la RFI vicepremierul Kelemen Hunor. El declară că sporurile bugetarilor nu vor fi eliminate anul acesta, pentru că Executivul își ține promisiunea că veniturile populației nu vor fi mai mici decât în decembrie 2020.

Kelemen Hunor spune că sporurile bugetarilor nu vor fi eliminate anul acesta: ”În 2021 nu ne atingem de nici un spor și nu vor fi scăderi de salarii. În aceste condiții, eu nu aș spune și nu aș accepta argumentul că este un buget de austeritate, vă dați seama că nu ne permitem un deficit de 10%, de 12%, de 15%, să îndatorăm țara pentru generațiile viitoare, pe termen lung. Și un deficit de 7% este un efort uriaș. Cam în această marjă se mișcă țările din UE, datorită crizei economice”.

Întrebat de ce s-a răzgândit Guvernul în privința sporurilor bugetarilor, vicepremierul a răspuns: ”Trebuie o analiză extrem de serioasă în ceea ce privește toate sporurile, că sunt unele sporuri care n-au ce căuta în venitul de bază. Trebuie să vedem aceste sporuri care s-au adunat în 10-15 ani fără nici o limită aproape. Pe de altă parte, noi am spus un lucru în decembrie, după ce am preluat guvernarea și anume că în 2021 veniturile nu vor fi mai mici decât în 2020, luna decembrie și ne ținem de cuvânt și de aceea avem nevoie de o analiză serioasă și de o lege a salarizării în zona bugetară, în primul rând, care trebuie revăzută, în așa fel încât să vedem exact ce putem elimina, ce poate să rămână și cum putem recalibra salarizarea, în așa fel încât să nu scadă salariile”.

Kelemen Hunor precizează că bugetul pe 2021 este în dezbatere publică și va ajunge la Parlament săptămâna viitoare.

 
Kelemen Hunor, intervievat de Cosmin Ruscior despre bugetul pe 2021 și sporurile bugetarilor