Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Iranul a început producția de uraniu metalic, o nouă încălcare a Acordului de la Viena

iran_uraniu.jpg

Panou de control la Centrul pentru conversia uraniului, regiunea Isfahan, Iran, 2005
Sursa imaginii: 
AP / arhiva

Iranul a început să producă uraniu metalic, ceea ce constituie o nouă încălcare a angajamentelor pe care şi le-a asumat prin Acordul de la Viena din 2015, a anunţat Agenţia Internaţională a Energiei Atomice (AIEA), citată de AFP.

Autoritățile iraniene susțin că producția are ca scop asigurarea de combustibil pentru ”activități de cercetare și dezvoltare”, dar uraniul metalic poate fi folosit și în fabricarea armelor nucleare. Directorul general al AIEA Rafael Grossi a informat toate statele membre cu privire la această nouă evoluţie, care constituie cea mai gravă încălcare de către Iran a Acordului de la Viena, din 2018 până în prezent.

Planul de acţiune global comun (PAGC, JCPoA) - numele oficial al Acordului de la Viena - semnat de Iran cu marile puteri - China, Franţa, Germania, Marea Britanie, Rusia şi Statele Unite - prevede o interdicţie pe o perioadă de 15 ani a ”producţiei sau achiziţiei unor metale care conțin plutoniu sau uraniu sau aliaje ale acestora”.

Acordul prevede ca Iranul să fie autorizat să îşi înceapă cercetarea cu privire la producţia de combustibil pe bază de uraniu ”în cantităţi mici”, după şase ani, numai cu autorizarea celorlalţi semnatari.

Instalarea la 20 ianuarie a lui Joe Biden la Casa Albă alimentează speranţa unei reluări a dialogului cu Iranul, după politica ”presiunii maxime” a predecesorului său Donald Trump, comentează AFP.

Însă noul preşedinte american a avertizat că că nu va face primul pas către Iran şi nu va ridica sancţiunile americane, aşa cum cer liderii iranieni.

”Dacă ei vor ca Iranul să revină (la respectarea) angajamentelor sale, Statele Unite trebuie să ridice integral sanţciunile, în practică, ci nu pe hârtie”, sublinia duminică liderul suprem iranian, ayatollahul Ali Khamenei.

”Noi vom verifica apoi dacă sancţiunile au fost ridicate corect, în fapt”, a avertizat el, dând asigurări că este vorba despre ”politica definitivă a Republicii islamice”.