Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


PSRM a înaintat un candidat la funcția de premier. Dodon, din nou la Moscova

poza_socialisti.jpg

Sursa imaginii: 
socialiștii.md

Președintele R.Moldova, Maia Sandu, o înaintează din nou pe Natalia Gavriliță pentru funcția de premier. Anunțul vine după ce Sandu a purtat discuții, în seara zilei de joi, cu fracțiunile parlamentare. Prima tentativă de învestire a Guvernului a eșuat. Între timp, Partidul Socialiștilor și Partidul Șor au venit cu un candidat propriu la funcția de prim-ministru și așteaptă ca Sandu să o înainteze deputaților pentru a fi votată.  Maia Sandu susține că există dubii că acele persoane care și-au pus semnătura și-ar fi exprimat voința în mod liber. În acest context, a și decis să o înainteze din nou pe Natalia Gavriliță la funcția de premier.

Socialiștii susțin că ceea ce se întâmplă astăzi în Parlament ”este un spectacol de prost gust regizat de Maia Sandu și partidul său, PAS”. ”A trimis-o pe Gavrilița ca propunere de prim-ministru cu dorința disperată ca ea să nu fie votată. Practic avem un președinte care bate toate recordurile, întâi își bate joc de Constituție, apoi își bate joc de cetățeni cu această propunere fake de premier, apoi își bate joc de Gavrilița și toți oamenii pe care i-au adunat ei acolo pe lista de așa-ziși miniștri”, declară PSRM.

Partidul Socialiștilor a propus-o pe Mariana Durleșteanu, ex-ministru al Finanțelor, fost ambasador al R.Moldova în Marea Britanie, pentru funcția de premier. De asemenea, socialiștii au venit cu inițiativa de a forma o majoritate parlamentară de cel puțin 51 de deputați ”care va activa doar pe perioada acestui mandat de tranziție”. Partidul Șor și Platforma parlamentară ”Pentru Moldova”, din care fac parte foști deputați democrați, au anunțat că ”sunt gata să semneze în favoarea desemnării Marianei Durleșteanu în calitate de candidat pentru funcția de prim-ministru”.

Socialiștii susțin că astăzi vor înainta candidatura lor președintelui moldovean, Maia Sandu, pentru a fi aprobată. 

Potrivit Constituției, președintele R.Moldova este obligat să înainteze deputaților Guvernul propus de majoritatea parlamentară. În actualele condiții, Maia Sandu trebuie să o accepte pe Mariana Durleșteanu la funcția de prim-ministru întrucât este susținută de 54 de parlamentari, din cei 101. Dacă refuză să o facă, șeful statului riscă să fie demis din funcție.

Deputat PAS:”Un potențial Guvern Durleșteanu este Guvernul Dodon-Photniuc 2”

Deputatul Partidului Acțiune și Solidaritate, Sergiu Litvinenco, susține că ”Dodon a mințit a mia oară anul acesta, a tras de timp ca să adâncească criza și acum deschis trece de partea corupției mari. Un potențial Guvern Durleșteanu este Guvernul Dodon-Photniuc 2 și o încercare de renaștere a binomului criminalo-oligarhic”, consideră deputatul PAS.

Liderul PDM:”Șah la regină”

Și liderul Partidului Democrat din Moldova, Pavel Filip, a venit cu o reacție după anunțul PSRM. ”Șah la regină. În timp ce în Parlament are loc spectacolul “Guvernul care nu vrea să fie votat”, în culise nu se stă degeaba. Avem un nou potențial candidat la funcția de prim-ministru. Urmează să discutăm noile circumstanțe cu echipa noastră. Regret că deși, prin retragerea noastră de la guvernare, am oferit posibilitatea instalării unui guvern anti-criză, această ocazie a fost zădărnicită și deja ratată. E clar că, după ultimele anunțuri, povestea pescarului și peștișorului de aur se apropie de sfârșit, adică suntem tot mai aproape să revenim la covata spartă”, a declarat Pavel Filip.

Să spunem că, deși Maia Sandu a desemnat-o pe Natalia Gavriliță pentru a fi premier, președintele moldovean a menționat că alegerile parlamentare anticipate ”sunt singura cale de a ieși din impasul politic în care ne-am pomenit”. ”Cetățenii trebuie să aibă dreptul să își aleagă deputații și să se facă o majoritate responsabilă care să lucreze în următorul Parlament în interesul cetățenilor. Acum, parlamentarii vor avea posibilitatea să demonstreze dacă cu adevărat își doresc alegeri parlamentare anticipate sau dacă umblă cu miciuni și încearcă să pună capcane”, a declarat, recent, Maia Sandu, președintele R.Moldova. 

 
Corespondentul RFI, Valeria Vițu despre crearea majorității PSRM-Șor și înaintarea unui candidat la funcția de premier