Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Șeful statului: Putem să aducem școlile în secolul 21

Președintele Klaus Iohannis spune că a discutat cu ministrul Educației despre felul în care școala românească poate fi finanțată substanțial din banii europeni - peste 30 de miliarde de euro - care vor fi la dispoziția României în următorii ani, „pentru a repara ce s-a stricat prin criza economică cauzată de pandemie”. El a identificat trei domenii prioritare pentru investiții: digitalizarea școlilor, dotarea și modernizarea acestora.

„Putem să aducem școlile în secolul 21”, spune președintele Klaus Iohannis după întâlnirea cu ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu. Au fost identificate domeniile unde se poate face diferența cu banii europeni, a adăugat șeful statului.

Iohannis a afirmat că a discutat cu ministrul despre felul în care școala românească poate fi finanțată substanțial din banii europeni - peste 30 de miliarde de euro - care vor fi la dispoziția României în următorii ani, „pentru a repara ce s-a stricat prin criza economică cauzată de pandemie”, transmite Mediafax.

Dorim să oferim tuturor copiilor din România șansa de a învăța suficient de bine pentru a avea o meserie serioasă, o meserie a viitorului în așa fel încât toți copiii să se realizeze ca oameni. Evident că în același timp ne dorim pentru dascăli, pentru tot personalul din învățământ, un mediu care îi încurajează să meargă mai departe, care îi face să aibă energie ca să dea o educație corespunzătoare tinerei generații”, a declarat președintele.

Digitalizarea școlilor, dotarea și modernizarea acestora - domenii prioritare pentru investiții:

Au fost identificate domeniile unde „se poate facem diferența cu banii europeni”. Primul este digitalizarea învățământului românesc: „Trebuie să fie digitalizat, asta înseamnă și calculatoare și tablete pentru toți elevii, dar înseamnă, în realitate, mult mai mult, înseamnă platforme digitale pentru învățământul online - fiindcă o să mai avem învățământ online - , înseamnă digitalizarea întregului sistem școlar”.

Iohannis a afirmat că „trebuie să ne pregătim pentru învățământ online, trebuie să învățăm din lecțiile pandemiei”.

În plus, este nevoie de materiale pentru învățământul online, de materiale auxiliare, de pregătirea profesorilor și învățătorilor pentru învățământul online.

Președintele a menționat apoi capitolul „dotări”: „Nu s-au mai făcut dotări în școlile românești pe foarte mulți ani. Este nevoie de enorm de multe lucruri: calculatoare, tablete, mobilier școlar, dotarea laboratoarelor, a bibliotecilor, este nevoie de dotarea tuturor școlilor cu material didactic (...). Din păcate în ultimele decenii a fost în bună parte neglijat capitolul modernizare”.

Cu toții ne amintim că în fiecare toamnă aflăm statistici care ne nemulțumesc profund, școli care nu sunt autorizate, școli care nu au toate dotările necesare, școli care pur și simplu nu au ajuns în secolul 21. Deci modernizarea școlilor din România este esențială. Putem cu acești bani să rezolvăm toate aceste probleme, putem să dotăm școlile, putem să le modernizăm, putem să rezolvăm problemele cu instalațiile sanitare, cu protecția împotriva incendiilor și putem să aducem școlile în secolul 21 din punct de vedere al dotărilor”, a afirmat Iohannis.

Ministrul Educației amenință cu demisia dacă nu primește un buget mai mare decât cel din 2020

Sorin Cîmpeanu a declarat, joi, că dacă acest „minim” nu va fi asigurat, va fi nevoie de un alt ministru „care știe să rezolve problemele fără resurse financiare”.

Am afirmat public, în mod repetat și în mod deliberat, că, dacă înțelegând constrângerile bugetare din acest an, constrângeri bugetare care nu sunt specifice doar României totuși am o așteptare clară, în valoare absolută, raportat la execuția pe 2021, bugetul Ministerului Educației în special și bugetul educației în general să fie mai mare, în valoare absolută față de execuția bugetară pe 2020. Este un minim. Acest minim dacă va fi asigurat va fi același ministru la educație. Dacă nu va fi asigurat va fi un alt ministru al Educației care știe să rezolve problemele fără resurse financiare”, a spus, la Antena 3, Sorin Cîmpeanu.

Declarația a fost făcută înaintea ședinței cu Klaus Iohannis.