Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


The Jewish Cronicle - Adevărul din spatele uciderii omului de ştiinţă iranian, Mohsen Fakhrizadeh

Expertul iranian în fizică nucleară Mohsen Fakhrizadeh a fost ucis de Israel cu o armă automată de o tonă, aceasta  a fost subiectul abordat de publicaţie în ediţia de astăzi.

Sursa precizează că Fakhrizadeh a fost ucis într-o ambuscadă, în oraşul Absard din regiunea Damavand. Totodată sunt prezentate şi detaliile acţiunii. Pentru uciderea lui a fost folosit un dispozitiv de aproape o tonă, introdus în Iran, bucată cu bucată în decursul a 8 luni. O echipă de peste 20 de spioni israelieni şi iranieni au pregătit cu grijă acest moment, după opt luni de atentă supraveghere, a dezvăluit sursele. Între timp, analiştii israelieni au ajuns la concluzia că moartea omului de ştiinţă a prelungit perioada necesară Iranului pentru a putea obţine o bombă nucleară, de la câteva luni la doi ani. Dezvăluirile vin în timp ce publicaţia oferă cele  mai complete date şi relatări despre asasinatul care a făcut înconjurul lumii şi a fost pe prima pagină a publicaţiilor, fapt care a condus la degradarea capacităţilor nucleare ale Teheranului.

Legat de moartea lui Fakhrizadeh, au existat o serie de speculații cu privire la ucigașii săi, fără ca nicio agenție de informații să își asume răspunderea pentru crimă. Circumstanțele uciderii au fost, de asemenea, învăluite în mister, rapoartele făcând referire la un număr de 62 de persoane înarmate, care au plănuit şi înfăptuit atacul. Acum, The JC poate confirma că temuta agenție de spionaj a Israelului a fost în spatele loviturii, care a fost realizată prin montarea dispozitivului de ucidere într-un autoturism Nissan. Arma personalizată, operată de la distanță de agenți de la sol în timp ce observau ținta, era atât de grea, deoarece a avut în dotare şi o bombă care a distrus dovezile, imediat după uciderea omului de ştiinţă.

Jacob Nagel, unul dintre cei mai înalți oficiali ai apărării din Israel, fost consilier de securitate națională al lui Benjamin Netanyahu, a declarat: „Mossadul avea documente care dovedeau că Fakhrizadeh a lucrat la mai multe focoase nucleare, fiecare capabilă să provoace efectele a cinci bombe asemeni celor de la Hiroshima”. „Era un om serios care dorea să îşi ducă planul la îndeplinire. Așa că cineva a decis că a avut suficient timp pe pământ ”.

Nimeni nu știe exact cum a fost ucis omul de știință. Rapoartele inițiale sugerează că a fost împușcat de bărbați înarmați. Mai târziu, un oficial al Gărzii Revoluționare a dat vina pe o armă „acționată prin satelit”, folosindu-se astfel inteligența artificială. De unde a fost adus un astfel de dispozitiv și cum a fost configurat, şi acest aspect a rămas neelucidat. Până acum, nimeni nu știe dacă operațiunea a fost o mișcare de moment sau a fost planificată cu multe luni înainte. Și în ciuda multor teorii, nimeni nu știe exact care a fost motivul uciderii. O notă de îndoială planează şi asupra rolului pe care l-a avut președintele american Donald Trump. Unii analiști au susținut că el şi-a pus amprenta, înainte de a părăsi Casa Albă, în timp ce alții au negat implicarea Statelor Unite. 

Cel mai important dintre toate - în ciuda speculațiilor pe scară largă că Israelul este responsabil de această crimă - este că nimeni nu a reuşit să stabilească identitatea celor din spatele uciderii omului de ştiinţă iranian. Cert este faptul că, până acum, The Jewish Cronicle a spus că poate confirma că lovitura a fost efectuată de Mossad, serviciul de informații temut al Israelului. Și în cea mai completă relatare a operațiunii, "putem dezvălui pentru prima dată răspunsurile la întrebările care au măcinat lumea", arată publicaţia.
Au fost găsite, de asemenea, o serie de documente originale care dispuneau ascunderea programului nuclear, multe dintre ele fiind scrise de mână, chiar de Fakhrizadeh, a precizat sursa, care a mai spus că au fost analizate şi alte probe importante, pentru a demonstra veridicitatea faptelor – tipul de cerneală, amprente, presiunea scrisului pe hârtie, toate acestea ducând la Fakhrizadeh.
The Jewish Cronicle a confirmat că asasinii au folosit într-adevăr o armă sofisticată controlată de la distanță, cu o mică bombă încorporată pentru a-i permite autodistrugerea (deși contrar afirmațiilor iraniene, nu era „operată prin satelit”). Când mașina a trecut de locul desemnat, au apăsat butonul și arma hiper-precisă a deschis focul. Treisprezece gloanțe l-au lovit pe Fakhrizadeh frontal, în timp ce soția sa, care stătea la doar 10 centimetri distanță, nu a fost rănită. Autoritățile iraniene au susținut că șeful securității omului de știință a fost lovit de patru gloanțe în timp ce se arunca peste șeful său. Dar surse apropiate operațiunii au spus că acest lucru este neadevărat. Jewish Cronicle poate confirma că niciunul din membrii gărzii de corp ale lui Fakhrizadeh și nimeni în afară de omul de știință nu au fost uciși sau răniți. „Au existat mai multe modalități de a opera, dar acesta a fost cea mai precis㔄A fost cea mai elegantă modalitate de a se asigura că ținta va fi atinsă și numai ea. Obiectivul a fost de a evita rănirea altcuiva. ” Afirmațiile că bărbații înarmați s-au mutat pentru a-l omorî pe omul de știință au fost inexacte, a adăugat sursa.

Fakhrizadeh era cunoscut pentru munca sa în cadrul programului de înarmare nucleară și a fost singurul înalt oficial iranian care a gestionat un program secret de arme nucleare. Munca sa ar fi implicat probabil fiecare aspect al managementului de proiect, de la supravegherea bugetului până la îngrijirea personalului. S-ar fi bucurat de un nivel rar de acces la liderul suprem al Iranului și la înalți oficiali militari. De asemenea, avea reputația de a-și putea apăra adversarii birocratici, având sprijinul celor mai puternici oameni din țară. Iranul are mulți oameni de știință din domeniul nuclear, dar experiența sa l-a făcut unic. Oricine se va dovedi succesorul său, este foarte puțin probabil să se bucure de statura sa, de influența sau de accesul la liderii superiori. De asemenea, capacitatea dovedită a serviciilor de informații străine de a descoperi cele mai sensibile secrete ale Iranului va determina probabil conducerea Iranului să se întrebe dacă pot păstra secret un program de armare nucleară suficient de mult timp pentru a ajunge la finalizare.

Unii analişti spun că ar fi bine ca arhiva nucleară furată de Mossad să nu aibă nicio rezervă în Iran. Aceste documente au furnizat nu numai detaliile despre cum se construiește o armă nucleară, dar la fel de important, şi ce metode nu au funcționat. Fără aceste informații și memoria Fakhrizadeh despre ele, orice efort viitor de armare nucleară iraniană va dura mult mai mult pentru a se dezvolta. Moartea sa a fost o mare lovitură pentru Teheran, în special după lovitura morții lui Soleimani. Este sigur că, dacă Iranul ar dezvolta bomba, ar fi o problemă pentru întreaga lume, inclusiv pentru Marea Britanie. Israelul nu poate trăi lângă un Iran nuclear, se arată în analiza publicaţiei Jewish Cronicle.