Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Cum explică CSM avizul negativ dat proiectului de desființare a SIIJ

scandal_csm_sectie_speciala_anchetare_magistrati.png

Sursa imaginii: 
Pixabay (ilustrație)

Consiliul Superior al Magistraturii a dat aviz negativ joi pe proiectul de desființare a controversatei Secții de Investigare a Infracțiunilor din Justiție (SIIJ), la capătul a 7 ore de discuții aprinse. Judecătoarele Lia Savonea și Gabriela Baltag l-au acuzat pe ministrul Justiției, Stelian Ion, că vrea să subordoneze politic justiția. Avizul CSM este consultativ.

11 voturi pentru aviz negativ, 7 pentru aviz favorabil şi 1 pentru aviz favorabil cu observaţii. Aceasta a fost concluzia plenului CSM la finalul discuțiilor mararon de joi.

CSM, condus de judecătorul Bogdan Mateescu, a avut pe agendă un proiect de desființare a SIIJ trimis de Stelian Ion. Este proiectul făcut în mandatul lui Cătălin Predoiu, din care au fost eliminate articolele care se refereau la "super-imunităţile" judecătorilor şi procurorilor. În proiectul de lege inițial era prevăzut ca începerea urmăririi penale a magistraților să fie condiționată de avizul procurorului general, iar procurorii și judecătorii să fie trimiși în judecată doar cu avizul secțiilor din CSM, aceste prevederi fiind eliminate prin proiectul actual.

În timpul dezbaterilor, judecătoarea Gabriela Baltag l-a acuzat pe ministrul Justiției Stelian Ion că este perseverent pe acest proiect "și perseverența dvs e una politică. Mai mult ca niciodată, dvs, alături de clasa politică ce v-a acordat susținere, nu doriți decât să subordonați justiția. Vorbiți despre SIIJ ca și cum ar fi suma tuturor problemelor din justiție. Dar despre DNA? Nu am auzit niciun cuvânt. Nu ați spus nimic despre atrocitățile DNA asupra cetățenilor. Luați mâna de pe noi, domnule ministru, și luați mâna de pe SIIJ. Vă rugăm să ne lăsați în pace!".

Și judecătoarea Lia Savonea, fost președinte al CSM, i-a adus acuzații grave ministrului Ion: "Ați venit în fața CSM cu un proiect de lege inacceptabil. Justiția are nevoie de soluții care să întărească independența justiției, nu să o slăbească. Dacă ministrul Justiției se face că nu stie cum a fost cu anchetările judecătorilor, pe care le pot numi abuzive pe alocuri, se face ca nu a auzit de astfel de anchete, voi propune Secției pentru judecători să-i facem un inventar al acesteor nereguli, cu care ar fi trebuit să înceapă. Ati acționat pompieristic, ați anunțat din prima zi acest proiect de desființare a SIIJ. Era de datoria ministrului să vadă care sunt problemele din justiție, să le înțeleagă, să vadă dacă judecătorii au sedii, dacă justițiabilii sunt mulțumiți de calitatea actului de justiție, Dacă nu sunt mulțumiți oare e din cauza SIIJ?".

În avizul CSM se arată că "proiectul de lege analizat ar conduce în esenţă la schimbarea competenţei de efectuarea urmăririi penale în cauze privind infracţiuni săvârşite de magistraţi revenindu-se la soluţia anterioară Legii numărul 207/2018 pentru modificarea şi completarea Legii numărul 304/2004 privind reorganizarea judiciară, în care competenţa de efectuare a urmăririi penală revenea, după caz, parchetelor de pe lângă curţile de apel, Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, Direcţiei Naţională Anticorupţie şi Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism".

"Soluţia normativă propusă nu este însă însoţită de instituirea unor garanţii menite să dea eficienţă principiului independenţei justiţiei prin asigurarea unei protecţii adecvate a judecătorilor şi procurorilor împotriva unor eventuale presiuni exercitate asupra lor. Astfel de garanţii se regăseau în forma anterioară a proiectului de act normativ şi ar fi putut constitui o bază pentru iniţierea unei analize consistente care să ofere soluţiile potrivite pentru protejarea independenţei justiţiei. În mod regretabil însă, aceste garanţii au fost calificată drept superimunităţi în unele luări de poziţie publice inclusiv ale unor reprezentanţi ai celorlalte puteri în stat", a arătat Plenul CSM.

Ministrul Justiţiei, Stelian Ion, se arăta optimist la începutul anului că în luna martie Secţia pentru Investigarea Infracţiunilor în Justiţiear putea să fie desfiinţată.