Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Și totuși, cât de aproape suntem de ”pașapoartele vaccinale” în Europa?

pasaport_covid.png

Pașaport vaccinal (draft) propus de Danemarca
Sursa imaginii: 
France24

Cu toate controversele de natură etică, ideea pașapoartelor vaccinale câștigă tot mai mult teren în Europa - și nu numai.  Să nu uităm, ne aflăm într-o veritabilă criză a vacinării în Uniunea Europeană, din cauză că producătorii nu-și pot onora promisiunile.

Și atunci, în pline restricții sanitare, este corect să le conferim unor persoane dreptul de a se deplasa cu mai mare ușurință, doar pentru că s-a întâmplat să aibă acces mai rapid la un vaccin?

Dar dincolo de considerentele de ordin moral, sunt cele de natură economică. Guvernele se simt cu spatele la zid: activitățile aducătoare de venit trebuie reluate cât mai repede;  presiunea socială crește pe măsură ce tot mai mulți oameni pur și simplu se satură de restricții.

Aflat în vizită în Israel, premierul grec Kyriakos Mitsotakis a anunțat miercuri, într-o conferință comună cu omologul Benjamin Netanyahu, încheierea unui acord pentru recunoașterea reciprocă a „pașapoartelor verzi”. Aceasta le le va permite persoanelor vaccinate să călătorească liber între cele două țări.

Măsura nu presupune „nici un fel de limitare, nici autoizolare, nimic”, a precizat premierul grec.

Să nu uităm că tocmai Atena a fost cea care a lansat printre primele ideea acestor pașapoarte vaccinale, îndeosebi cu gândul la sezonul turistic de vară.

Malta și Belgia sunt și ele în favoarea unui pașaport vacinal. Economiile lor se bazează în mare parte pe turismul intra-european. Instituirea unui astfel de sistem ar facilita sosirea vizitatorilor pe teritoriul lor și, prin urmare, ar reînvia activitatea hotelurilor și restaurantelor.

Guvernul ungar a decis, de asemenea, să introducă certificate de imunitate la coronavirus pentru persoanele care au fost vaccinate sau au trecut prin infecţie.

Susținătorii pașapoartelor vaccinale susțin chiar că aceasta este soluția ca instituțiile europene să poată ieși din dilema cu care se confruntă acum: a alege între menținerea liberei circulații, un principiu fondator al Uniunii și limitarea riscurilor generate de pandemie.

OMS nu recomandă pașapoartele vaccinale

Comisia, care lucrează deja la armonizarea testelor PCR la nivel european, nu respinge existența  „dovezii standardizate de vaccinare” . Dar o vede utilizată doar în domeniul strict medical.

Nimic însă nu poate opri statele membre – state suverane – să recurgă la propriile reguli atunci când vine vorba de primirea cetățenilor străini pe teritoriul lor.

Astfel că nu este exclus ca, în interesul susținerii turismului, acorduri de genul celui greco-israelian să fie extinse și să asistăm la crearea unor adevărate bule de circulație, între diferite state, membre sau nu ale Uniunii Europene. Dar între care există interesul încurajării circulației persoanelor.

Și tot pe această temă, o știre a Agenției France Presse, citată de Agerpres transmite că Estonia  - un lider mondial în digitalizare - colaborează cu Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) pentru a dezvolta paşapoarte vaccinale digitale, recunoscute la scară globală.

Deocamdată, după cum precizează AFP, OMS  se arată prudentă şi nu recomandă pentru moment paşapoartele de vaccinare pentru călătorii, întrucât nu le consideră o garanţie suficientă care să asigure protecţie împotriva transmiterii noului coronavirus.

Cu toate acestea, certificatele digitale deschid o perspectivă atrăgătoare, în special pentru sectoarele de activitate afectate de pandemia de COVID-19, precum companiile de transport aerian.

 

Ascultați rubrica ”Eurocronica”, cu Ovidiu Nahoi, în fiecare zi, de luni până vineri, de la 8.45 și în reluare duminica, de la 15.00, numai la RFI România

Toate Eurocronicile lui Ovidiu Nahoi: http://www.rfi.ro/tag/eurocronica

 
Eurocronica din 12 februarie 2021