Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Cătălin Drulă la RFI: Bugetul Transporturilor e bun; nu s-a inflamat nimeni în Guvern

Cătălin Drulă cere PNL să voteze Guvernul Cioloș (Sursa foto: gov.ro)

Ministrul Transporturilor, Cătălin Drulă, e mulțumit de banii pe care îi primește prin proiectul de buget pe 2021. ”Avem cea mai mare alocare din ultimii zece ani pentru întreținerea infrastructurii feroviare, iar pe fonduri europene avem recordul absolut de alocare din ultimul deceniu pentru Transporturi”, declară el la RFI.

Cătălin Drulă spune că bugetul din 2021 al Ministerului Transporturilor este orientat către investiții: ”Este un buget care respectă promisiunea pe care am făcut-o, să avem un record investițional anul acesta în zona de transporturi și infrastructură, un buget care reprezintă o creștere de 9%-10% față de anul trecut. Pe fonduri europene avem recordul absolut de alocare din ultimul deceniu pentru Transporturi, opt miliarde de lei, e o creștere de 30% față de execuția de anul trecut, bani din care facem căi ferate, autostrăzi, linii de metrou, infrastructură portuară, aeroportuară și așa mai departe. Mă bucur că am reușit să prindem sume crescute unui domeniu căruia eu îi dau o atenție deosebită și anume domeniului feroviar. Avem cea mai mare alocare din ultimii zece ani pentru întreținerea infrastructurii feroviare, 1,4 miliarde de lei, o creștere de 16,5% față de execuția de anul trecut. Aceștia sunt bani din care facem acele reînnoiri care aduc calea ferată la viteza ei constructivă, care elimină restricțiile de viteză, acele mari probleme pe care le avem pe întreaga rețea. Avem sume în creștere și pe întreținerea infrastructurii rutiere, banii din care se refac covoare asfaltice și se repară drumurile și se reabilitează, 10% creștere față de anul trecut. Deci în condițiile grele de alcătuire a bugetului, am creionat un buget la Transporturi orientat către investiții”.

Întrebat dacă acest buget pentru Transporturi este ceea ce a cerut el, ministrul a răspuns: ”În interiorul Guvernului, bugetul împreună cu Ministerul Finanțelor și celelalte ministere e un proces de discuție, de argumentare, de negociere, în orice Guvern și în orice an bugetar. E un buget bun la care am ajuns, o creștere de 10% față de anul trecut. Întotdeauna, evident, ne dorim mai mult. Eu cred că dacă proiectele vor merge într-un ritm bun, la rectificarea bugetară vom putea chiar să suplimentăm aceste sume și mă refer în special la partea de investiții din fonduri europene”.

 

”Nu s-a inflamat nimeni pe buget, sunt discuții normale”

 

Întrebat dacă bugetul pe 2021 a inflamat atmosfera în coaliție, Cătălin Drulă a răspuns: ”Nu, aș spune că sunt discuții normale, dezbateri, nu s-a inflamat nimeni. Important e că am ajuns la un buget care să pună investițiile pe primul loc”.

La remarca jurnalistului că USR PLUS pare să fi obținut bani mai mulți la ministerele pe care le conduce pentru că a bătut cu pumnul în masă, ministrul Transporturilor a răspuns: ”Nu știu dacă asta e, n-aș spune, cred că nu ar trebui să avem culoare politică pentru domenii, că Transporturile sau autostrăzile nu sunt useriste, peneliste sau udemeriste. La fel, Sănătatea, Dezvoltarea sau alte domenii. Trebuie să încercăm în aceste condiții dificile, e un buget cu deficit bugetar de 7%, traversăm o criză economică provocată de pandemie, până la urmă, nici unul dintre noi ca oameni politici nu cerem acești bani pentru noi, important e să facem un buget prin care această coaliție să-și poată pune în aplicare ceea ce a promis”.

 
Cătălin Drulă, despre bugetul Ministerului Transporturilor pe 2021