Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Ministrul Educației: După prima săptămână, situația din școli nu este îngrijorătoare

Cei 290 de elevi care au fost testați pozitiv la covid în această săptămână s-au infectat anterior începerii școlii, iar prezența fizică în școli își va face simțite efectele de săptămâna viitoare, spune ministrul Educației Sorin Cîmpeanu.

După prima săptămână de cursuri în școli, situația nu este îngrijorătoare, cu o rată de infectare de 1 la 10.000, a declarat ministrul Educației Sorin Cîmpeanu, la Antena 3, transmite Mediafax.

Ministrul spune că experţii în epidemiologie au considerat că riscul este gestionabil, dar că nu poate fi eliminat complet. Cei 290 de elevi care au fost testați pozitiv în această săptămână s-au infectat anterior începerii școlii, iar prezența fizică în școli își va face simțite efectele de săptămâna viitoare. În urmă cu câteva zile Sorin Cîmpeanu le cerea părinților "un pic mai multă atenție la trimiterea elevilor în colectivitate".

Ministrul s-a declarat convins că nu se va ajunge la situația închiderii școlilor, dar, în eventualitatea în care situația o va cere, nu va ezita să o facă.

Cîmpeanu a mai adăugat că săptămâna viitoare va discuta cu autoritățile sanitare despre purtarea măștii la orele de sport.

În prima săptămâna de cursuri, au fost depistați pozitiv 290 de elevi și 359 de angajați din învățământ, iar cursurile din 203 clase au fost suspendate.

Reprezentanţii Ministerului Sănătăţii îi sfătuiesc pe părinţi să fie atenţi la felul în care se simt copiii lor înainte de a-i duce la şcoală, iar dacă observă chiar şi o parte dintre simptomele de COVID-19 să îi ţină acasă şi să discute cu medicul de familie.
Cele mai frecvente manisfetsări ale bolii sunt febra, tusea uscată, pierderea gustului şi mirosului, durerile musculare, nasul înfundat, durerile de cap sau de gât şi diareea. "Pentru ca şcolile să rămână deschise este nevoie de un efort comun", spun reprezentanții Ministerului Sănătăţii.


Image source: 
ministerul sanatatii / facebook