Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Alegeri Catalonia - Secesioniștii câștigă majoritatea absolută necesară guvernării și-și reafirmă intenția de a organiza un referendum separatist

calegeri_catalonia.png

Secție de vot în Catalonia, februarie 2021
Sursa imaginii: 
AFP via rfi.fr

Duminică au avut loc în Catalonia  alegeri regionale pentru a desemna configuraţia noului legislativ.  Socialiștii lui Pedro Sanchez câștigă scrutinul catalan, dar blocul separatist obține majoritatea absolută necesară guvernării și-și reafirmă intenția de a organiza un referendum separatist. Vox, extremă dreaptă spaniolă, produce marea surpriză fiind a patra formatiune în preferințele electoratului catalan cu aproape 8% din sufragii.

Partidul Socialist a câștigat alegerile de duminică cu aproape 23% din voturi, obținând 33 de scaune în noul parlament Regional Catalan. Premierul spaniol a pariat pe Salvador Illa, fostul ministru al sănătății, fața cea mai vizibilă a crizei sanitare, desemnându-l să participe la acest scrutin și în felul acesta a reușit să dubleze rezultatul obținut la alegerile din 2017.  Socialistii sunt formațiunea cea mai votată, dar Salvador Illa va rămâne probabil doar câștigătorul moral al acestor alegeri, deoarece are puține șanse de a coagula o majoritate necesară guvernării, deși, duminica seara târziu, a declarat că-și va depune candidatura pentru președinția Cataloniei

În ciuda acestei victorii, a doua consecutivă, câștigată în Catalonia de un partid unionist, reamintesc că în 2017 a câștigat Ciudadanos cu o majoritate covârșitoare,  se pare că partidele secesioniste vor putea din nou  sa aglutineze majoritatea  absolută necesară guvernării.

De altfel, formațiunile separatiste au semnat încă de acum două săptămâni un acord electoral, în care se angajau să-i excludă pe socialiști dintr-o eventuală coaliție guvernamentală.

Locul secund al acestor alegeri a fost adjudecat de Esquerra Republicana, partidul liderului separatist Oriol Junqueras care în acest moment execută o pedeapsa de 13 ani de închisoare  pentru eșuata încercare de declarare a independenței din 2017. Cu doar două săptămâni în urmă acesta a primit privilegiu de a-si executa pedeapsa într-un regim de semilibertate ceea ce i-a permis sa participe la campania electorală. În urma aflării rezultatului alegerilor, Junqueras și-a reafirmat intenția de a organiza un nou referendum pentru obținerea independenței. Esquerra Republicana este formatiunea cea mai votată din blocul secesionist, cu aproape 22% din voturi, iar liderul acesteia Pere Aragonès, actualul președinte interimar are șanse să devină noul președinte al Cataloniei.

Pe locul al treilea se situează Junts per Catalunya, formațiunea lui Carles Puigdemont, cu puțin peste 20% din voturi. Aceștia împreună cu Esquerra Republicana  și Candidatura d'Unitat Popular, extrema stângă catalană, vor reface probabil actuala coalitie separatistă.

Cu excepția succesului obținut de socialiști, anticipat deja de sondajele de opinie, marile surprize s-au produs în partea dreapta a esicherului politic, unde formațiunea cea mai votată, care și-a adjudecat aproape 8% din voturi a fost Vox, extremă dreaptă spaniolă. Partidul Ciudadanos, castigatorul alegerilor din 2017, a fost marele perdant al acestui scrutin. Neoliberalii spanioli  au obținut doar 6 scaune față de cele 36 avute in legislatura anterioară.

Partidul Popular își adjudecă doar 3% din opțiunile electorale catalane, ceea ce confirmă degringoladă celei mai importante formațiuni politice spaniole de dreapta, care nu reușește să-și revină în urmă nenumăratelor scandaluri de corupție cu care s-a confruntat în ultimii ani. 

Alegerile regionale de duminică au adus și un nefericit record de participare de doar 53,5%. A fost cea mai scăzută prezență la vot din ultimii 30 de ani, la doar patru ani după alegerile din 2017, când, după eșuata încercare de obținere a independenței, s-a înregistrat cea mai importantă mobilizare electorală catalană din istoria democratică a Spaniei cu o prezență la vot cu peste 70%.

 
Corespondență din Spania de la Mugur Chiujdea