Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Generalul Ion Mihai Pacepa a murit la vârsta de 92 de ani

Informația a fost făcută publică de publicația americană The Epoch Times. Ronald J. Rychlak, un publicist şi avocat american, a susținut acest lucru într-un editorial al publicaţiei. El a afirmat că Ion Mihai Pacepa, consilierul personal pe probleme de Securitate al lui Nicolae Ceausescu, ar fi murit de COVID-19.

“În primele ore ale dimineţii de 14 februarie 2021, COVID-19 a realizat ceea ce nu au putut să facă o recompensă de doua milioane de dolari şi două echipe de asasini plătite de România. Ion Mihai Pacepa, sau Mike pentru cunoscuţi, a murit”, scrie Ronald J. Rychlak în theepochtimes.com.

Ion Mihai Pacepa a fost şeful adjunct al Departamentului de Informaţii Externe al României, care se ocupa de spionaj în perioada comunismului. În 1978, a cerut azil politic în Statele Unite ale Americii, lucrând pentru comunitatea de informaţii a SUA împotriva fostului bloc sovietic. Guvernul american a descris activitatea lui Pacepa ca “o importantă şi unică contribuţie adusă Statelor Unite”. Potrivit ultimelor informaţii, Pacepa obţinuse cetăţenie americană şi trăia în SUA. Considerat de unii un erou, de alții unul din cei mai mari trădători de țară, Ion Mihai Pacepa a fost un mister pentru toată lumea. Nimeni nu știe cu exactitate ce a făcut, odată ajuns în America. 

Ultima apariție publică și publicistică a teoreticianului în ale spionajului la cel mai înalt nivel, afost în 2009, cu un articol despre afacerea spionilor ruşi arestaţi în SUA şi schimbarea lor cu patru agenţi americani condamnaţi la Moscova. Articolul respectiv era însoțit de singura poză cu Pacepa, la vremea aceea având 81 de ani. De atunci nu s-a mai ştiut absolut nimic despre el. Informaţii despre moartea Generalului Pacepa au mai apărut şi în trecut, dar neconfirmate.