Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Comisia Europeană lansează programul „Hera Incubator”, dedicat mutaţiilor Covid-19

Comisia Europeană lansează astăzi un program menit să studieze mutaţiile coronavirusului. Preşedinta Comisiei, Ursula von der Leyen, a dezvăluit ce înseamnă  "Hera incubator", fără să precizeze despre câți bani este nevoie pentru a susține acest program.

Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a vorbit despre "Hera incubator" într-un interviu acordat pentru ediţia de marţi a cotidianului financiar francez Les Echos. 

"Hera incubator" "va reuni companii farmaceutice, autorităţi sanitare, oameni de ştiinţă şi Comisia Europeană, cu importante fonduri dedicate", program menit să studieze mutaţiile coronavirusului.

"De acum înainte, şi în paralel cu eforturile asupra vaccinurilor actuale, trebuie să ajutăm producătorii să dezvolte capacităţi de producţie" pentru "vaccinuri din generaţia a doua", a detaliat Ursula von der Leyen în interviuul citat de Agerpres, explicând că "aceste mutaţii ne îngrijorează foarte mult".

Bruxelles-ul şi-a anunţat deja intenţia de a lansa o nouă agenţie europeană, Health Emergency Response Authority (HERA, Autoritatea pentru reacţii sanitare de urgenţă), pentru a lupta împotriva viitoarelor pandemii şi o coordonare mai bună între cele  27 de state membre ale Uniunii.

În ceea ce priveşte introducerea pe piaţă a unor noi vaccinuri capabile să răspundă mai bine la mutaţiile COVID-19, comisarul european pentru sănătate, Stella Kyriakides, a anunţat duminică o accelerare a procedurii de autorizare de către Agenţia Europeană pentru Medicamente (EMA).

Pe de altă parte, preşedinta executivului european a mai lansat în acest interviu un apel la "dezvoltarea unor parteneriate mai sistematice între laboratoare, cu o partajare controlată a licenţelor, dincolo de etapa unică de îmbuteliere".

După aproape 1 an, noul coronavirus a îmbolnăvit peste 90 de milioane de oameni, dintre care peste 2 milioane au murit. În tot acest timp virusul a suferit mai multe mutații. 

GISAID - Global Initiative on Sharing Avian influenza Data - care colectează la nivel global datele genetice ale noului coronavirus a identificat până în prezent 8 tulpini principale ale SARS-CoV-2.

Varianta britanică - botezată B.1.1.7 - caracterizată printr-o transmisibilitate crescută, îngrijorează Europa și OMS. Experții se așteaptă ca această tulpină să devină predominantă în următoarele luni. În România au fost confirmate până acum 64 de cazuri, multe dintre acestea la persoane care nu au călătorit în afara țării. 

Varianta „braziliană” a coronavirusului. Primul caz a fost confirmat în Germania, la 23 ianuarie, iar la începutul lunii februarie a fost semnalat primul caz în Spania. Franța a anunțat ieri că a început o operațiune de testare în masă, după ce a descoperit 160 de cazuri de infectare cu variantele așa-zise „sud-africană” şi „braziliană” ale coronavirusului, considerate mai virulente.