Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


E tot mai complicat să fii jurnalist (independent) în Europa Centrală

libertatea_presei.jpg

Sursa imaginii: 
multimedia.europarl.europa.eu

Primul ministru al Sloveniei, Janez Janša, a cărui țară preia președinția rotativă a UE la sfârșitul acestui an, a devenit cunoscut atunci când l-a felicitat pe Donald Trump pentru câștigarea alegerilor, cu mult înainte ca numărătoarea să fi fost încheiată.

Dar dincolo de acest aspect, să-i zicem, anecdotic, altele sunt problemele cu șeful guvernului de la Ljubljana. El a supraviețuit luni unei moțiuni de cenzură, în care opoziția l-a acuzat că este pe cale să instaureze un regim iliberal în Slovenia.

După ce a mai guvernat de două ori în anii 2000, Janša a revenit la putere la începutul lunii martie 2020, în fruntea unei coaliţii.

După cum relatează Agenția France Presse, premierul foloseşte reţelele sociale pentru a ataca mass-media, iar adversarii săi sunt îngrijoraţi de riscul „orbanizării” ţării, o aluzie la aliatul său maghiar Viktor Orban. Să nu uităm că guvernul Sloveniei a  sprijinit Ungaria atunci când aceasta a încercat să se opună introducerii unor clauze privind statul de drept în Planul de Redresare al Uniunii Europene.

După cum relatează Politico, liderul populist, un admirator declarat al lui Donald Trump, este un fost activist al tineretului comunist iugoslav, devenit apoi disident și trecut la dreapta. Și-a câștigat porecla de ”Marshall Twitto” – o aluzie la vechiul conducător al Iugoslaviei și la felul în care premierul sloven folosește rețelele sociale.

Amenințând direct redacții și jurnaliști, Janša a creat o stare de nesiguranță, spun jurnaliștii intervievați de Politico.

Ei îl acuză pe premier că stimulează ura împotriva reporterilor și editorilor, ceea ce s-a tradus în apeluri telefonice de amenințare, scrisori, e-mailuri și mesaje pe rețelele sociale. Jurnaliștii spun că presiunea a dus la autocenzură și că unii redactori au recurs la poliție în urma amenințărilor.

Autocenzura ar privi mai ales probleme precum investițiile maghiare în Slovenia, rolul mișcărilor de extremă dreaptă în țară și chiar activitatea lui Janša pe Twitter. În acest timp, aliații lui Janša dezvoltă în prezent mai multe publicații pro-guvernamentale, parțial cu ajutorul investitorilor legați de Viktor Orbán.

Citește șiCum importă iliberalism din Ungaria noul premier din Slovenia

Dar îngrijorările cu privire la libertatea mass-media privesc mai toată toată Europa Centrală și de Est - în special  Ungaria, Polonia și Bulgaria.

Mass-media poloneză a intrat în grevă împotriva guvernului. Ziarele în cauză au publicat săptămâna trecută pagini goale, pentru a protesta împotriva unei noi legi care intenționează să impoziteze veniturile din publicitate și care, potrivit lor, riscă să afecteze grav  presa independentă.

După cum nota redactorul-șef al publicației Polityka: „În ultima legislatură, Partidul lege și Justiție (PiS) s-a concentrat pe mediile publice, plasându-și oamenii în poziții cheie și transformându-le într-un sistem de propagandă. Acum, ei trec la a doua etapă a operațiunii: purificarea pieței media”.

În Ungaria, licența postului Klubrádió, unul dintre ultimele bastioane ale presei independente, nu a fost reînnoită, în urma unei decizii a Consiliului Media.

Acțiunea în justiție lansată de Klubrádió a eșuat în primă instanță. Iar comentatorii independenți din Ungaria o văd ca pe o decizie politică - un avertisment la adresa celor care nu joacă așa cum cântă guvernul.

O atmosferă cât se poate de sumbră, așadar, în mas-media din această parte a Europei.

 

Ascultați rubrica ”Eurocronica”, cu Ovidiu Nahoi, în fiecare zi, de luni până vineri, de la 8.45 și în reluare duminica, de la 15.00, numai la RFI România

Toate Eurocronicile lui Ovidiu Nahoi: http://www.rfi.ro/tag/eurocronica

 
Eurocronica din 17 februarie 2021