Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Moțiunea simplă a picat. Ion M. Ioniță: ”Coaliția trece un prim test politic”

motiune_simpla_coalitie_test_politic.jpg

Ion M. Ioniță observă că deocamdată nu au apărut fisuri serioase în coaliție (Sursa foto: Facebook/Ion M. Ioniță)
Ion M. Ioniță observă că deocamdată nu au apărut fisuri serioase în coaliție (Sursa foto: Facebook/Ion M. Ioniță)

Coaliția de la guvernare a trecut cu bine un prim test politic, declară la RFI jurnalistul Ion M. Ioniță, redactor-șef la Historia. Asta după ce moțiunea simplă a PSD la adresa ministrului Sănătății, Vlad Voiculescu, a fost respinsă de Camera Deputaților, cu 161 de voturi la 140.

Ion M. Ioniță spune că votul asupra moțiunii simple arată soliditatea coaliției, dar atrage atenția că acest lucru s-ar putea schimba oricând: ”Coaliția trece un prim test politic de când s-a înființat. Iată, o moțiune îndreptată împotriva ministrului Sănătății, un domeniu foarte sensibil, mai ales că a avut loc incendiul de la Balș, dar iată că nu au fost defecțiuni, pentru că aici a fost testul, să se vadă dacă există fisuri în coaliție, dacă aceste divergențe, mai ales între USR PLUS și PNL, despre care s-a speculat foarte mult, au un efect politic și se văd la vot, ceea ce nu s-a văzut până acum, cel puțin cu această moțiune”.

De ce anume depinde unitatea coaliției? ”Soliditatea coaliției depinde foarte mult, evident, de cele două formațiuni mari de acolo, PNL și USR PLUS. Sunt doi factori aici. Situația internă în cele două formațiuni, luate separat, PNL cu problemele lui interne, USR PLUS de asemenea cu problemele interne, legate de configurarea conducerii, viitoarele congrese, fuziunea USR PLUS, PNL cu problemele de acolo legate de conflictul cu Ludovic Orban al unei părți din PNL. Și mai e situația dintre cele două formațiuni și compatibilitatea miniștrilor USR PLUS cu Guvernul condus de Florin Cîțu. Deci aici ar fi fost problemele și deocamdată văd că s-au depășit. Asta nu înseamnă că în subteran e numai lapte și miere acolo, totul e pe petale de trandafiri, nici pe departe așa ceva, dar deocamdată se vede că se rodează un mecanism de guvernare în interiorul acestei coaliții, care nu a fost ușor de pus la punct și de constituit în urma alegerilor de anul trecut”, explică jurnalistul.

 
Ion M. Ioniță, despre moțiunea simplă la adresa lui Vlad Voiculescu