Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Îngrijorările unui fost comandant NATO cu privire la regiunea Mării Negre

phillip_breedlove.png

Generalul Philip Breedlove și Ursula von der Leyen (pe atunci ministrul apărării al Germaniei), la sediul NATO din Bruxelles, februarie 2016
Sursa imaginii: 
Reuters via rfi.fr

Am participat acum două zile la o conferință online susținută de generalul (r) american Phillip Breedlove, fost comandant suprem al forțelor NATO în Europa SACEUR. Avertismentele sale privitoare la situația din Marea Neagră și zonele adiacente trebuie să ne dea serios de gândit.

Rusia continuă ocupația în Crimeea, a militarizat puternic peninsula și a instituit o zonă de excludere aeriană. De asemenea, Rusia a impus o zonă de interdicție navală în regiunea Mării Azov. Iar interesul strategic al Alianței este să mențină deschis accesul în Marea Neagră.

Știm deja că în regiune, Alianța Nord-Atlantică desfășoară o misiune de poliție aeriană, în contextul amenințărilor crescânde.

Date fiind mișcările militare ale Rusiei, generalul Breedlove crede că în momentul acesta, aliații ar trebui să treacă la un alt nivel, cel  al misiunilor de apărare aeriană.

Diferența este dată de regulile diferite privind riposta.

”De exemplu, când eu eram SACEUR, misiunile de poliție aeriană nu permiteau acțiuni defensive decât dacă pilotul era amenințat, adică se putea apăra doar pe el. Ceea ce cred eu că avem nevoie este apărare aeriană care să permită avioanelor și piloților să răspundă și să ia măsuri de apărare dacă observă acțiuni ofensive împotriva altor aeronave, împotriva unor ținte la sol sau pe mare”, a detaliat Breedlove.

Aceasta presupune, din partea Alianței, o capacitate sporită  de a monitoriza, de a detecta și, la nevoie, de a ținti amenințările.

O veste bună în acest sens o reprezintă  detașamentul de drone Reaper dislocat în România, la Câmpia Turzii, la începutul acestui an. Acestea pot furniza informații esențiale despre mișcările Rusiei.

Dar ne mai poate surprinde ceva în regiune? – a fost una dintre întrebări.

"Există două răspunsuri posibile”, a apreciat fostul comandant NATO. ”Un prin răspuns este concis: da! Și altul mai lung, pornește de la realitatea că în anul 2014, ocuparea peninsulei Crimeea a surprins Alianța Nord-Atlantică. După cum, NATO - care credea că armata rusă face îndelungate manevre militare - a fost luat prin surprindere de proclamarea republicilor separatiste în Donbas”, a mai spus generalul american.

El s-a mai arătat îngrijorat și de situația din zona adiacentă a Caucazului, mai precis recentul conflict armat din Nagorno-Karabah.

„Pentru mine e un mare motiv de îngrijorare pentru că trei puteri regionale au intrat într-un conflict ce se putea răspândi rapid: Rusia, Iran și Turcia. Acum avem o așa zisă forță de menținere a păcii din partea Rusiei. Vom avea o altă zonă precum Transnistria?”- s-a întrebat militarul.

Și á propos de Turcia, țară membră NATO , dar care în ultimii ani a avut acțiuni care au îngrijorat aliații: de la achiziționarea de rachete rusești la acțiunile agresive împotriva Greciei și Ciprului în Mediterana.

În opinia generalului Breedlove, Turcia rămâne un aliat de o importanță geostrategică deosebită în Marea Neagră. Trebuie să luptăm pentru a o păstra în alianță, iar problemele se pot rezolva pe parcurs.

Morala acestei discuții este că, până la urmă, poziția geografică nu ți-o poți alege și nu ai decât să fii pregătit pentru a răspunde provocărilor.

 

Ascultați rubrica ”Eurocronica”, cu Ovidiu Nahoi, în fiecare zi, de luni până vineri, de la 8.45 și în reluare duminica, de la 15.00, numai la RFI România

Toate Eurocronicile lui Ovidiu Nahoi: http://www.rfi.ro/tag/eurocronica

 
Eurocronica din 18 februarie 2021