Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Eliminarea pensiilor speciale ale parlamentarilor, constituțională sau nu?

Sefa Comisie Juridica CCR CJUE gluma proasta.jpg

Iuliana Scântei critică CCR în disputa cu CJUE (Sursa foto: Facebook/Iuliana Scântei-arhivă)
Iuliana Scântei critică CCR în disputa cu CJUE (Sursa foto: Facebook/Iuliana Scântei-arhivă)

Statul nu poate fi obligat să susțină pensii speciale pentru care nu există obligație constituțională, declară la RFI președinta Comisiei Juridice a Senatului, Iuliana Scântei (PNL). Legislativul a eliminat miercuri pensiile speciale ale parlamentarilor, însă legea include un amendament al USR care desființează inclusiv pensiile aflate deja în plată. Senatoarea liberală nu vede probleme de constituționalitate.

Iuliana Scântei spune în contextul eliminării pensiilor speciale ale parlamentarilor că ”CCR s-a mai pronunțat în 2010 pe o lege similară, care atunci prevedea recalcularea, plafonarea tuturor pensiilor speciale și transformarea lor în pensii publice, recalculare care urma să aibă loc pentru viitor, deci nu pentru trecut. O lege potrivit principiului constituțional al neretroactivității nu se poate aplica pentru trecut. Asta ce înseamnă, în înțelesul uzual, că toate veniturile încasate de parlamentari care au ajuns la vârsta de pensionare și deja primesc pensii nu vor putea fi solicitate înapoi”.

”În privința încetării plăților curente, deci a pensiilor speciale aflate în plată, da, s-a considerat necesar că principiul echității urmărit pentru încetarea în viitor, acordarea în viitor a acestor pensii, trebuie să se aplice și pentru cele care sunt în plată. Au existat mai multe discuții sub aspectul unor posibile vicii de neconstituționalitate, repet, însă, opinia unanim generală a fost aceea decursă din interpretarea Constituției. Constituția nu garantează un drept la pensie specială, ci garantează dreptul la pensie, iar dreptul la pensie este corelat cu principiul contributivității, deci acea pensie din sistemul public”, explică ea.

 

Eliminarea pensiilor speciale ale parlamentarilor. Ce spune Constituția?

 

Iuliana Scântei consideră că legea de eliminare a pensiilor speciale ale parlamentarilor este constituțională, atâta timp cât nu e contestată la CCR: ”Este constituțională câtă vreme nu o critică nimeni la Curte și câtă vreme Curtea va analiza temeinic atât jurisprudența prin care s-a pronunțat anterior exact pe alte proiecte de legi, cât și Constituția. Statul nu poate fi obligat să susțină pensii speciale pentru care nu există obligație constituțională”.

La remarca jurnalistului că articolul 15 din Constituție spune clar că legea dispune numai pentru viitor, ceea ce face ca documentul adoptat miercuri de Parlament să aibă probleme de constituționalitate, senatoarea PNL a răspuns: ”Noi încetăm plățile pentru viitor, nu pentru trecut, legea nu permite solicitarea drepturilor născute anterior și prestate deja anterior, dar pentru viitor, pentru executarea unei obligații financiare a statului, care nu are temei constituțional, statul poate să revină asupra obligațiilor asumate în trecut și pentru viitor să nu le mai presteze. Repet, dreptul la pensie specială nu este un drept garantat de Constituție”.