Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Despre ”războiul psihologic” al dezinformării inițiat de Rusia. Raport al Serviciului estonian de informații

gru.png

Sediul central al GRU (serviciul de informații externe al Rusiei), din Moscova
Sursa imaginii: 
Natalia Kolesnikova, AFP via France24

În cadrul GRU, serviciul rus de informații externe, există o unitate special dedicată operațiunilor de ”război psihologic” cu scopul de a influența, prin dezinformare, opinia publică internațională, reiese din ultimul raport al serviciului de informații externe al Estoniei, Välisluureame, citat de cotidianul francez Le Figaro.

Unitatea 54777 din GRU se concentrează pe oameni politici, responsabili militari și familiile lor, dar și pe cetățeni obișnuiți, sau minorități etnice și religioase, atât din țări ”prietene”, cât și neutre sau ostile, se arată în raport.

”Asta înseamnă că toată populația lumii din afara granițelor Rusiei este o țintă potențială”, precizează sursa citată.

Așa numitele unități ”psy-ops” monitorizează zilnic subiecte de interes pentru GRU. Sunt vizate inclusiv ”organele mass media occidentale influente” ale căror articole și informații sunt comentate de pe conturi false de Facebook, Twitter, Reddit sau VK cu scopul de a modifica percepția și comportamentul audienței.

”Pe tot parcursul anului 2020, numeroase site-uri de limbă engleză controlate de GRU, precum inforos.ru, infobrics.org et onewolrd.press, au publicat în mod constant informații false legate de pandemia de coronavirus. De exemplu au propagat informația potrivit căreia coronavirusul ar fi de fapt o armă biologică de proveniență americană. GRU acordă o atenție deosebită modului de transmitere a știrilor false, astfel încât acestea să se răspândească rapid, fără ca sursa inițială să poată fi identificată cu ușurință”, precizează raportul.

Serviciul estonian numește mai mulți foști membri de marcă ai unității 54777, precum Aleksander Kostyukhin, Aleksander Starunski, Denis Tyurin sau Sergei Panteleyev, care au acum site-uri proprii prin care difuzează știri false.

Articolul integral aici