Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Mario Draghi, tehnocratul cu un imens rol politic

mario_draghi.png

Mario Draghi este noul premier al Italiei
Image source: 
AFP via rfi.fr

Noul prim-ministru italian, Mario Draghi, și-a prezentat miercuri programul de guvernare în fața Parlamentului.  În discursul de învestitură el a expus un proiect de reformă pe termen lung pentru economie și administrație. Un moment semnificativ pentru o țară care traversează o criză prelungită.

Să spunem de la bun început că planurile pentru Italia ale lui Mario Draghi au fost bine primite de presa internațională și, evident, de piețele financiare. Italia pare să fie din nou în joc, după o perioadă în care era văzută nu doar ca omul bolnav al Europei, ci ca un pericol pentru întreaga construcție.

Aflată într-o criză financiară profundă, Italia era pur și simplu prea mare pentru a cădea. Dar și prea mare pentru a putea fi ajutată să nu cadă.

Acum, prim-ministrul, cunoscut drept omul care a salvat moneda euro pe când se afla la conducerea Băncii Centrale Europene, a vorbit despre planificarea viitorului, dar și despre ”unitate ca o datorie națională”.

Cât de departe, totuși, de ceea ce se putea auzi, până nu demult, din capitala Italiei!

În fapt, nu au trecut doar trei ani de la alegerile din 2018, care au adus la putere un guvern alcătuit din două formațiuni populiste: Liga și Mișcarea 5 Stele.

Un guvern al cărui discurs se plasa pe coordonatele contestării monedei euro, invoca ieșirea din UE, agita spiritele împotriva Franței și Germaniei și nega încălzirea globală. Răspunsuri simple și iluzorii pentru probleme complexe, pe care singură, Italia nu avea cum să le rezolve.

Această construcție bizară, din două formațiuni extremiste, una de dreapta și una de stânga, unite doar de populismul deșănțat, nu avea să reziste decât foarte puțin.

Dar criza coronavirusului a lovit imediat și Italia a fost printre țările care au avut cel mai mult de suferit.

Pentru mulți observatori europeni, Planul de relansare a fost elaborat, dacă nu pentru Italia, atunci măcar cu gândul la Italia.

Să ne imaginăm cum am fi vorbit astăzi despre această țară dacă populiștii ar fi continuat să se afle la guvernare. Care ar fi fost gradul de încredere și mai ales, cum ar fi abordat statele membre chestiunea atât de sensibilă a punerii în comun a datoriilor?

Așa-numiții frugali ar fi avut, poate, dreptate să se întrebe de ce ar trebui să-și pună la bătaie ratingurile excelente în beneficiul unui guvern care amenință să părăsească zona euro și chiar Uniunea Europeană?

Până la urmă, incapacitatea populiștilor de a oferi soluții s-a vădit înainte ca Italia să fie lovită grav de criza sanitară și acum există perspective.

Pentru mulți, Mario Draghi trece drept un tehnocrat, dar în realitate, rolul său politic este imens. El are rolul de a contura o soluție la depresia democratică a Italiei și la polarizarea societății, de a furniza o alternativă sănătoasă la populism. Și va fi ajutat cu 200 de miliarde de euro  - o ocazie care nu se poate întâlni decât o dată într-o generație.

Și nu doar Italia are nevoie de succesul lui Mario Draghi. Succesul său este dorit și așteptat de o întreagă Europă.

 

Ascultați rubrica ”Eurocronica”, cu Ovidiu Nahoi, în fiecare zi, de luni până vineri, de la 8.45 și în reluare duminica, de la 15.00, numai la RFI România

Toate Eurocronicile lui Ovidiu Nahoi: http://www.rfi.ro/tag/eurocronica

 
Eurocronica din 19 februarie 2021