Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Ministrul Justiției la RFI: Secția Specială, menită să persecute magistrații incomozi

ministru_justitie_stelian_ion_sectie_speciala_magistrati_incomozi.jpg

Stelian Ion justifică desființarea Secției Speciale: A fost o ineficiență totală (Sursa foto: gov.ro)
Stelian Ion justifică desființarea Secției Speciale: A fost o ineficiență totală (Sursa foto: gov.ro)

Secția Specială de anchetare a magistraților a fost desființată pentru că a reprezentat o anomalie juridică, declară într-un interviu la RFI ministrul Justiției, Stelian Ion, după ce Guvernul a adoptat joi proiectul de lege în acest sens. El precizează că bilanțul secției a fost rușinos și scandalos. Demnitarul afirmă pe de altă parte că nu sunt necesare acum imunități suplimentare pentru magistrați.

Stelian Ion spune că Secția Specială a fost o anomalie juridică: ”Unul dintre lucrurile cele mai grave care au fost făcute prin modificările Iordache la legile justiției a fost înființarea acestei Secții Speciale. A reprezentat de la bun început o anomalie juridică. Există multe probleme de structură referitoare la această secție. Până la urmă, avem un bilanț rușinos, tragem linie după doi ani de zile de activitate și vedem că ceea ce ar fi putut face bine, poate, această secție nu prea s-a întâmplat. A fost o ineficiență totală, nici un caz de corupție depistat, scurgeri de informații, cazuri aproape scandaloase care au făcut titluri de presă în privința Secției Speciale. Deci a reprezentat un mecanism gândit de Liviu Dragnea și împins de ceilalți parlamentari PSD de atunci, Florin Iordache, Șerban Nicolae, Eugen Nicolicea, menit să intimideze și să persecute magistrații incomozi”.

Întrebat dacă ar fi păstrat Secția Specială în cazul în care ea ar fi fost eficientă, ministrul Justiției a răspuns: ”Dacă ar fi fost eficientă, ar fi fost greu să argumentezi desființarea ei. Chiar dacă la început o astfel de structură este criticată, eu am criticat-o de la bun început, alături de colegii mei, au existat critici argumentate foarte bine și din partea Comisiei de la Veneția, din partea GRECO și a Comisiei Europene, în cadrul rapoartelor MCV, dar dacă ar fi demonstrat că este eficientă, ar fi fost greu de desființat și probabil că ar fi rămas în ființă, să spun așa (...). Realitatea însă ne-a demonstrat că ceea ce spuneam în 2017 s-a adeverit”.

Stelian Ion explică avizul negativ dat de CSM pentru desființarea Secției Speciale: ”Explicația mea este aceea că o parte a magistraților din CSM și evident o parte a magistraților din țară, eu spun că o mai mică parte, au considerat că ar trebui odată cu desființarea Secției Speciale, să existe niște imunități suplimentare pentru magistrați, cu care eu personal nu sunt de acord. Nu sunt necesare acum imunități pentru magistrați, dacă avem în vedere egalitatea în fața legii, dacă avem în vedere faptul că există anumite imunități asemănătoare celor pentru parlamentari și anume la percheziție, arestare, reținere, există încuviințarea CSM, secțiilor din cadrul CSM”.