Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


UE și SUA se consultă privind sancțiunile împotriva Rusiei

Lavrov Borrell

O videoconferință a miniștrilor de externe europeni la care se va alătura și reprezentantul SUA dezbate în 22 februarie ce sancțiuni ar fi adecvate Rusiei. Bruxelles  și Washington vor să susțină astfel societatea civilă rusă. 

Vorbim despre sancțiunile clasice de interzicere de călătorie și înghețarea conturilor străine ale unor politicieni, ale unor oligarhi apropiați Kremlinului și ale unor ziariști . 

Posibilitatea a fost evocată de anturajul lui Aleksei Navalnîi, dar europenii vor găsi acum doar un acord de principiu, urmând ca acordul politic formal să fie anunțat luna viitoare poate. 

Discuția are loc în baza propunerilor așteptate din partea Înaltului Reprezentant Josep Borrell care ar putea indica acum doar numărul persoanelor luate în calcul pentru sancțiuni.

Lista numelor nu va fi însă cunoscută acum. Un astfel de demers ar presupune dovedirea implicării fiecăruia dintre cei sancționați în otrăvirea și arestarea lui Navalnîi și în represiunea societății civile în general, spun surse europene. 

Iar americanii și europenii se consultă în acest dosar, ceea ce este deja un pas important în sine sub noua administrație Biden. Consultări paralele vor avea loc și cu Regatul Unit astfel încât sancțiunile internaționale să fie coerente. 

Nu vor fi acum însă presiuni făcute asupra Germaniei pentru a renunța la proiectul energetic Nord Stream 2. 

Este acum clar este că Moscova nu mai vrea să dialogheze cu Bruxelles, anume cu UE, ci dorește o relație – de fiecare dată diferită- cu fiecare stat în parte. Umilirea lui Josep Borrell la Moscova de catre Serghei Lavrov face parte din strategia rusă. 

De aceea, europenii vor încerca întărirea poziției lui Borrell după eșecul vizitei la Moscova urmată de retragerea încrederii în el a politicienilor est europeni și baltici. 

Relația UE Rusia s-a deteriorat treptat de la anexarea Crimeii de catre Moscova în 2014. In 2016, UE a adoptat cinci principii care stau la baza noilorrelații cu Federația Rusă. 

Printre acestea se găsește și întărirea rezilienței europenilor în contextul amenințărilor de tot tipul care provin de la Moscova, păstrarea unui dialog intermitent cu Rusia în ceea ce privește dosarul iranian și susținerea societății civile ruse.  

Aceste principii vor fi amintite acum. 

 
Corespondentul RFI la Bruxelles, Mihaela Gherghisan