Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Iulian Bulai (USR PLUS), șeful Comisiei de Cultură: Conducerile TVR și SRR trebuie să plece

Iulian Bulai USR UBB plagiat Lucian Bode premiere Anton Anton.jpg

Iulian Bulai: UBB nu a avut curaj în cazul plagiatului lui Lucian Bode, e dezamăgitor
Iulian Bulai: UBB nu a avut curaj în cazul plagiatului lui Lucian Bode, e dezamăgitor
Sursa imaginii: 
Facebook/Iulian Bulai

Viitorii șefi ai TVR și SRR nu trebuie să fie oameni politici, declară la RFI președintele Comisiei de Cultură din Camera Deputaților, Iulian Bulai, membru USR PLUS. El anunță că rapoartele de activitate ale celor două instituții de stat vor fi dezbătute în Parlament în curând. Deputatul acuză politizarea și lipsa de transparență de la Televiziunea Publică și Radioul de stat.

Iulian Bulai anunță că rapoartele de activitate ale TVR și SRR vor fi dezbătute în curând: ”Dezbaterea va avea loc în cel mai scurt timp. Mai întâi, trebuie să primim acest aviz pe aceste rapoarte, de la Comisia de Buget-Finanțe, pentru a avea în regulă toată procedura parlamentară și pentru a nu putea fi atacat mai departe acest sistem și această decizie. De aceea, așteptăm să treacă bugetul și să începem dezbaterea pe aceste rapoarte. Dacă bugetul va întârzia, eu nu văd nimic în calea începerii unei dezbateri și a unei discuții pe marginea rapoartelor de la TVR și SRR”.

Președintele Comisiei de Cultură din Camera Deputaților spune că actuala conducere a TVR nu are legitimitate: ”Ce spun acum, că conducerea TVR și SRR este lipsită de legitimitate și trebuie să se facă o analiză puternică și da, trebuie să plece nu este un lucru nou, am spus acest lucru constant în ultimii trei ani și îmi mențin aceste opinii, chiar dacă acum sunt președintele acestei comisii (...). Lipsa de legitimitate vine din deciziile subsecvente din ultimii ani. Lipsa transparenței. Este foarte multă lipsă de transparență în Televiziune și în Radioul public. Ca să vă dau doar un exemplu banal, de acum două săptămâni: se face o comisie de anchetă și doamna Gradea amenință cu darea în judecată a celor care au dezvăluit sursele unui contract de curățenie și că obligă publicația care a făcut public acest contract să-și dezvăluie sursele, altfel va fi dată în judecată”.

 

”TVR a făcut puține spre deloc breaking news”

 

Iulian Bulai acuză proasta gestionare a bugetului TVR și lipsa de performanțe jurnalistice: ”An de an, în ultimii trei ani, bugetul de la TVR, în Parlament când a fost votat, a venit cu 10% mai puțin, pentru că doamna Gradea în loc să cheltuie veniturile provenite din încasările din publicitate, din reclamă, le-a declarat profit, nu le-a cheltuit, Ministerul Finanțelor retrăgând această sumă. Ei, urmare a acestei decizii de a brava, cum că Televiziunea Publică face profit, nu este nicidecum în pierdere a dus la o scădere anuală consecventă de 10% a bugetului TVR, în ultimii trei ani (...). Televiziunea Publică nu are asta ca scop, nu trebuie să facă profit, este o chestiune de lux pentru fiecare angajat și jurnalist să ajungă într-un loc în care nu trebuie să facă profit, trebuie să creeze conținut editorial corespunzător, trebuie să facă servicii de informare publică, poate să facă divertisment de calitate, programe de educare și informare, dar nu trebuie să facă profit, ăsta este ultimul scop pe care îl avea TVR-ul (...). Nu mai zic de faptul că în ultimii trei ani, TVR-ul a făcut puține spre deloc breaking news, nici o știre asumată prima dată de o instituție media cu 2.200 de angajați și încă vreo 300 de colaboratori și cu un buget uriaș de 80 de milioane de euro anual”.

Șeful Comisiei de Cultură declară că nu vrea oameni politici în fruntea TVR și SRR: ”Eu îmi doresc un profesionist. Dacă ar fi un om politic, nu am face nimic altceva decât ce a făcut PSD cu domnul Georgică Severin. Nu îmi doresc un politician, pentru că este lipsit de legitimitate”.

 
Iulian Bulai, despre dezbaterea asupra rapoartelor TVR și SRR