Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Sondaj: Patru partide ar accede în viitorul Parlament. Maia Sandu conduce în topul încrederii în politicieni

parlament.jpg

Sursa imaginii: 
Facebook/Parlamentul R.Moldova

Dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri parlamentare anticipate, patru formațiuni ar accede în Parlamentul de la Chișinău. Cele mai multe voturi le-ar obține Partidul Acțiune și Solidaritate, condus până nu demult de Maia Sandu, urmat de Partidul Socialiștilor al lui Igor Dodon. Pe locul trei - Partidul Șor, liderul căruia este Ilan Șor, implicat în frauda bancară și dat în căutare internațională, iar pe locul patru găsim Partidul Nostru al rusofilului Renato Usatîi, primar de Bălți. Sunt datele Barometrului Opiniei Publice (BOP), prezentat, luni, de Institutul de Politici Publice de la Chișinău. Aceeași cercetare mai arată că moldovenii au cea mai mare încredere în Maia Sandu, președintele R.Moldova.

Iar când vine vorba de pandemia de coronavirus și vaccinare, 32 la sută dintre cetățeni cred că noul coronavirus a fost creat pentru ca oamenii să fie vaccinați cu cipuri. Totuși, aproape 36 la sută dintre cetățeni nu susțin această idee.

Potrivit sondajului IPP, în cazul unor anticipate, aproape 49 la sută dintre cetățeni și-ar dat votul pentru PAS, urmat de PSRM, cu aproape 27 la sută din sufragii. Pentru Partidul Șor și-ar da votul în jur de 9 la sută dintre moldoveni, iar Partidul Nostru ar obține puțin peste 6 la sută. Totodată, aproape jumătate dintre cetățeni nu au o opțiune de vot legată de alegerile parlamentare anticipate.

În ceea ce privește topul încrederii în politicieni, pe prima poziție o găsim pe Maia Sandu, președintele R.Moldova, cu peste 22 la sută. Fostul președinte moldovean, Igor Dodon, se bucură de încrederea a 11 la sută dintre moldoveni. Asta în condițiile în care în jur de 60 la sută dintre respondenți nu au încredere în niciun politician.

Sondajul mai relevă că aproape 50 la sută dintre moldoveni și-ar dori aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană, în timp ce 35 la sută vor ca R.Moldova să adere la Uniunea Eurasiatică.

Fiind întrebați dacă vor sau nu să se vaccineze împotriva coronavirusului, aproape 30 la sută dintre cetățeni ar accepta să fie imunizați. În jur de 40 la sută, însă, categoric nu acceptă vaccinarea. Peste 70 la sută dintre moldoveni consideră că COVID este un virus real. În același timp, 18,3 la sută cred că, de fapt, acest virus este o poveste.

Datele BOP mai arată că aproape 26 la sută dintre cetățeni sunt siguri că acest vaccin va stopa răspândirea coronavirusului. Fiind întrebați cum apreciază activitatea conducerii țării în combaterea pandemiei, cei mai mulți, aproape 38 la sută, au calificat-o ca fiind proastă, 30 la sută dintre cetățeni spun că este una bună, iar aproape 20 la sută cred că activitatea autorităților este foarte proastă.

Cercetarea a fost efectuată de CBS Research, la comanda IPP, în perioada 28 ianuarie – 14 februarie, pe un eșantion de 1.108 persoane din 86 localități. Marja de eroare este de 3 la sută.