Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


UK: Johnson anunță patru pași de relaxare a restricțiilor în Anglia

boris_johnson.jpg

Boris Johnson
Boris Johnson a spus că măsurile de relaxare sunt prudente dar ireversibile
Sursa imaginii: 
PA

Prim ministrul britanic, Boris Johnson, a anunțat pașii privind ieșirea treptată din carantină în Anglia. El a spus că măsurile vor fi prudente, în patru pași, dar ireversibile și ar putea fi ridicate total până pe 21 iunie.

Vorbind în Camera Comunelor, premierul Johnson a spus că începând cu 8 martie elevii se vor putea reîntoarce la cursuri în școli, iar în aceeași zi doi adulți se vor putea întâlni în aer liber și altfel decât pentru a face exerciții fizice.

Pasul 2, care va fi introdus pe 29 martie, va însemna sfârșitul obligativității de a sta acasă și atunci se va reintroduce regula lui șase – adică maximum șase persoane se vor putea întâlni afară, inclusiv în grădini particulare. Pe 12 aprilie se vor redeschide magazinele ne-esențiale, restaurante în aer liber, săli de forță și frizeriile.

Pasul 3 nu va interveni mai devreme de 17 mai și va permite întâlniri până la maximum 30 de persoane în aer liber, precum și întâlnirea a două gospodării înăuntru. Atunci vor fi deschise publicului și restaurante, cinematografe, teatre, stadioane și alte astfel de locuri publice.

Pasul 4, nu mai devreme de 21 iunie, va aduce ridicarea regulilor de distanțare socială și va permite și evenimente precum căsătoriile cu public.

"Știu că vor fi mulți oameni care vor fi îngrijorați că suntem prea ambițioși și că este arogant să impunem orice fel de plan împotriva unui virus", a spus premierul Johnson. “Sunt de acord că trebuie să fim întotdeauna modești în fața naturii”.

“Alții vor crede că am putea merge mai repede” a continuat premierul Johnson, adăugând că îi înțelege . "Un an nenorocit va lăsa loc unei primăveri și unei veri care vor fi foarte diferite și incomparabil mai bune decât imaginea pe care o vedem astăzi în jurul nostru", a mai spus el.

Măsurile sunt valabile doar pentru Anglia, unde locuiește aproape 85% din populația UK. Scoția, Țara Galilor și Irlanda de Nord vor anunța propriile măsuri de relaxare a restricțiilor.