
Politică
UE: Sancțiuni împotriva membrilor regimului militar din Myanmar
myanmar_0.png

"Miniştrii de Externe au decis aplicarea de sancţiuni punctuale asupra intereselor economice şi financiare ale militarilor, deoarece în această ţară ei sunt antreprenori şi deţin active în economie", a declarat Josep Borrell.
"S-a ajuns la un acord politic pentru sancţionarea militarilor şi au fost iniţiate activităţile tehnice pentru finalizarea şi aplicarea sancţiunilor. Procedura s-ar putea derula foarte rapid", a explicat o sursă diplomatică de la Bruxelles.
UE a cerut luni în Myanmar ''o dezescaladare a crizei actuale prin încetarea imediată a stării de urgenţă'', restabilirea unui guvern civil şi eliberarea deţinuţilor, între care fosta lideră Aung San Suu Kyi.
Consiliul Afaceri Externe - ce grupează miniştrii de externe din cele 27 de state membre ale Uniunii Europene - reunit luni la Bruxelles, a condamnat în 'termenii cei mai fermi' lovitura militară comisă la 1 februarie în Myanmar şi a subliniat că UE 'este pregătită' să adopte sancţiuni împotriva militarilor responsabili de lovitura de stat, potrivit EFE şi AFP.