Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Victor Negrescu (PSD): Atitudinea Guvernului pe tema PNRR e stranie. Un pact național e necesar

Victor Negrescu Republica Moldova UE.jpg

Victor Negrescu vede Republica Moldova în UE în cel mult cinci ani
Victor Negrescu vede Republica Moldova în UE în cel mult cinci ani
Sursa imaginii: 
Facebook/Victor Negrescu

Consultările Guvernului cu societatea civilă pe tema Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR) au fost mai degrabă un monolog, declară la RFI eurodeputatul PSD Victor Negrescu. El consideră că draftul documentului este incoerent.

Victor Negrescu spune în contextul celor 30 de miliarde de euro pe care ar urma să le primească România prin Mecanismul European de Reziliență și Redresare că există două tipuri de finanțări: ”În primul rând, trebuie să explicăm că vorbim din aceste 30 de miliarde de aproximativ 17 miliarde care sunt acordate sub formă de împrumut și 14 miliarde acordate sub formă de granturi, bani ce trebuie returnați prin introducerea unor noi taxe europene și creșterea contribuției României la bugetul european”.

Eurodeputatul PSD susține că în realitate, consultările organizate de Guvern pe tema PNRR au fost mai mult de formă: ”Am participat la aceste discuții. A existat doar un monolog din partea autorităților și foarte puține discuții concludente despre modul în care ar trebui să arate acest Plan Național de Redresare și Reziliență”.

 

”Guvernul procedează într-un mod straniu în privința PNRR”

 

Victor Negrescu afirmă că atitudinea Executivului pe tema Mecanismului European de Reziliență și Redresare este stranie: ”Toate țintele sunt clare. Există câteva documente elaborate de către Comisia Europeană, unde avem practic, cu subiect și predicat, fiecare tip de proiect ce poate fi realizat prin acest plan. De aceea, personal, mi se pare foarte straniu modul în care a procedat actualul Guvern, care caută să reinventeze acest plan, deși toate aceste elemente sunt clar stabilite și noi aveam doar de pus pe hârtie pe un tabel livrat inclusiv de Comisia Europeană ceea ce ne propunem să facem cu respectivele sume de bani, care o să trebuiască să fie returnate ulterior”.

Parlamentarul european și-ar dori un pact național pentru PNRR: ”Cred că este mai mult decât necesar un astfel de pact național, PSD susține acest lucru. Noi am prezentat deja studii făcute de experți independenți cu privire la modul în care poate fi construit acest plan național. Credem într-un dialog foarte bine structurat cu societatea civilă, cu partenerii sociali, cu autoritățile locale, pentru că nu este planul unui Guvern sau unui singur partid, este un plan național, noi suntem dispuși să lucrăm în acest sens. Am discutat deja cu reprezentanții CE în amănunt despre respectivul plan și ne-am dori ca acest document să fie aprobat de Parlament”.