Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Nicușor Dan declară război PUZ-urilor: ”E scandalos”. Calistru: ”Bucureștiul arată haotic”

nicusor_dan_puz_elena_calistru_bucuresti.jpg

Nicușor Dan vrea suspendarea PUZ-urilor de la Sectoarele Bucureștiului (Sursa foto: Facebook/Primăria Capitalei)
Nicușor Dan vrea suspendarea PUZ-urilor de la Sectoarele Bucureștiului (Sursa foto: Facebook/Primăria Capitalei)

Planurile Urbanistice Zonale ale Sectoarelor Capitalei aprobate în mandatul Gabrielei Firea sunt absolut scandaloase. Iată ce spune primarul Nicușor Dan, care propune oficial suspendarea PUZ-urilor timp de doi ani, mai puțin la Sectorul 1, unde documentul nu a fost aprobat. Aceste planuri urbanistice permit dezvoltatorilor imobiliari să construiască pe spații verzi sau să ridice blocuri printre case, acuză primarul.

Votul final asupra suspendării PUZ-urilor de la Sectoare va fi dat vineri de Consiliul General.

Fostul primar PSD al Capitalei, Gabriela Firea, consideră decizia lui Nicușor Dan un abuz.

Președinta asociației Funky Citizens, Elena Calistru, explică la RFI de ce sunt nocive aceste Planuri Urbanistice Zonale: ”Oricine locuiește în București sau oricine vizitează Bucureștiul vede cu ochiul liber faptul că avem o problemă cu felul în care sunt gândite aceste planuri, care în teorie ar fi trebuit să ducă la o dezvoltare integrată și armonioasă a orașului. Însă prin diverse excepții, mici portițe de scăpare, prin neactualizarea acestor documente, câteodată, cu anii, am ajuns la un oraș care arată haotic și în care se întâmplă inclusiv lucruri de genul acesta, tăiat spații verzi într-o veselie, astfel încât să facă loc unor imobile care poate nu respectă exigențele unei Capitale civilizate de secol XXI”.

Ea atrage atenția că ”aici începem să avem probleme legate de partea de cum arată soluția în sine, pentru că ne putem aștepta inclusiv la atacarea în instanța de contencios administrativ pentru unele dintre situațiile în care vor fi afectate în mod direct niște interese imobiliare, de exemplu sau ne putem aștepta la contestări inclusiv din perspectivă de cum vor reacționa unii dintre primarii de Sectoare”.

Elena Calistru consideră că ”o soluție de tipul suspendării temporare este, după cum spune și numele, doar o soluție temporară. Bucureștiul are nevoie urgentă de o intervenție coerentă, nu putem să ne bazăm pe niște derogări sau pe niște suspendări”.

 
Elena Calistru, despre suspendarea PUZ-urilor Sectoarelor Capitalei