Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Israel: Autoritățile pot să ceară numele, adresele si numerele de telefon ale persoanelor nevaccinate anticovid

Parlamentul israelian a autorizat miercuri Ministerul Sănătăţii să comunice altor autorităţi identitatea persoanelor nevaccinate împotriva noului coronavirus, anunță Agenția France Presse. Măsura suscită îngrijorări în ceea ce priveşte respectarea vieţii private a cetăţenilor care refuză să se vaccineze.

Knessetul a adoptat controversata lege cu 30 de voturi pentru şi 13 împotrivă.

Practic,  în următoarele trei luni sau până când pandemia va fi declarată încheiată, autorităţile locale, directorul general al Ministerului Educaţiei şi membri ai Ministerului Afacerilor Sociale au posibilitatea de a cere să le fie comunicate numele, adresele şi numerele de telefon ale persoanelor nevaccinate.

Oficial, scopul legii este de a "permite autorităților să încurajeze oamenii să se vaccineze, adresându-se lor personal".

Însă această preţioasă "cheie de acces" este criticată de o parte a populaţiei, care vede în aceasta o formă de discriminare a persoanelor nevaccinate.

În cadrul dezbaterilor parlamentare de ieri, lidera Partidului Laburist, Merav Michaeli, l-a acuzat pe premierul Benjamin Netanyahu că "neagă dreptul cetăţenilor la confidenţialitate asupra informaţiilor lor medicale".

Deputatul Haim Katz, din partidul de dreapta Likud al premierului, a apărat legea, descriind-o drept "un mijloc de a promova vaccinarea".

Comunicatul Knessetului arată că informaţiile personale nu pot fi utilizate în alte scopuri decât cel de a-i încuraja pe oameni să se vaccineze.

Israelul a administrat cele două doze de vaccin Pfizer/BioNTech unui număr de trei milioane de persoane, o treime dintre cei aproximativ nouă milioane de locuitori ai săi.

Statul israelian şi-a redeschis duminică centrele comerciale şi comerţul stradal pentru întreaga populaţie, în cadrul celei de-a treia ieşiri din carantină de la începutul epidemiei de COVID-19. Însă, dacă anumite locuri sunt deschise pentru toţi, altele sunt accesibile doar persoanelor dotate cu o "insignă verde", semn că ele au primit a doua doză de vaccin în urmă cu cel puţin o săptămână sau că s-au recuperat după boala COVID-19.